Музичний дарунок Вчителю: камерний оркестр Університету «Поліфонія» виступить на концерті пам’яті Євгена Шпіцера

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
 концерт пам’яті Євгена Шпіцера

Першого жовтня у Храмі святого Лазаря відбудеться концерт пам’яті видатного педагога, віолончеліста, професора Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Євгена Шпіцера. У ньому візьмуть участь його учні, а також камерний оркестр Львівської політехніки «Поліфонія».

Євген Шпіцер помер 2004 року, залишивши після себе наукові здобутки й, найголовніше – учнів, які завжди були одними з найкращих, як тут, так і за кордоном – багато з них грають у провідних колективах світу. Зважаючи на це, хоч і не маємо цьогоріч ювілейної дати, керівник «Поліфонії» Роман Кресленко, вирішив ініціювати концерт, на який запросив трьох солістів– віолончелістів, яких Шпіцер навчав – Дениса Литвиненка, концертмейстера Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії й учасника квартету «Фенікс», Ольгу Бойчук, концертмейстера віолончелей у капелі «Трембіта», Тараса Менцинського, викладача Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка (виступить зі своїм сином Модестом).

Концерт розпочнеться зі вступного слова професора, доктора мистецтвознавства, композитора Олександра Козаренка – він коротко розкаже присутнім у залі про феномен творчості Шпіцера, про окремі моменти з його життя. Опісля прозвучать у виконанні солістів і «Поліфонії» твори Й. Баха, С. Рахманінова, Д. Шостаковича. Завершить мінорний ряд композицій більш життєрадісний твір – «Сюїта з часів Гольдберга» Е. Гріга.

Організатори концерту очікують побачити на ньому представників ректорату й меценатів. Вхід на концерт вільний, але під час нього організація «Допомога дітям героїв» проводитиме збір коштів.