600 000 гривень від львівських ІТ-компаній: про можливості нової лабораторії для студентів програми «Інтернет речей»

Львівський ІТ Кластер
відкриття нової IoT-лабораторії

25 червня 2019 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулося відкриття нової IoT-лабораторії, фундатором якої став Львівський ІТ Кластер спільно з ІТ-компаніями. Відтепер студенти програми «Інтернет речей» мають необмежені можливості для проєктування та конструювання ІоТ-пристроїв.

Це вже друга лабораторія інтернету речей у Львівській політехніці. До створення та облаштування лабораторії долучились 7 компаній Львівського ІТ Кластеру: генеральні партнери Sigma Software та SoftServe, ексклюзивний партнер PLVision LLC, золоті партнери Intellias, Perfectial, Conscensia та срібний партнер Vakoms. Вартість обладнання лабораторії перевищила 600 000 гривень, на які придбали лазерний гравер, робомашини та ноутбуки, а також буде придбано 3D-принтер.

Докладніше про можливості нової ІоТ-лабораторії розповідає Ігор Саламін, Head of Human Capital у PLVision:

– У лабораторії є все необхідне обладнання для роботи над проєктами у сфері Інтернету речей. Для студентів це простір, де можна експериментувати, перевіряти свої ідеї, створювати щось першими. Можна самому проєктувати і виготовляти деталі для розумних пристроїв. Для цього в лабораторії є лазерний гравер і скоро з’явиться 3D-принтер. Для розвитку навиків у програмуванні, у роботі з сенсорами та контролерами – робомашини. У лабораторії можна пройти весь процес створення розумної речі – від написання коду до її виготовлення. Те, що тут можна створити, обмежується лише уявою. Виготовити можна все, починаючи від крутої прикраси для новорічної ялинки й завершуючи пристроєм для управління розумним будинком чи заводом. Ми в PLVision спеціалізуємося на Embedded Software Development, Networking та IoT, і працюємо зокрема над створенням рішень, які покликані запобігати втратам на промислових підприємствах. Щоб працювати з проєктами такого рівня, потрібно добре опанувати базу. І це цілком можливо зробити в IoT-лабораторії.

Технології Інтернету речей зараз є дуже популярним напрямком, про що свідчать як запити компаній, так і кількість студентів, які прагнуть навчатись на цій спеціальності. Володимир Чирва, керуючий партнер Sigma Software, розповідає, чому їхня компанія вирішила долучитись до проєкту:

– Підтримка освіти в Україні є важливою частиною CSR (Corporate social responsibility, Соціальна відповідальність бізнесу) стратегії Sigma Software. Ми ініціюємо освітні програми та зустрічі зі студентами; інтернатури для тих, хто прагне отримати досвід на реальних проєктах; відкриваємо високотехнологічні класи та сприяємо розвитку майбутніх фахівців ІТ галузі. IoT – це трендовий напрямок, за ним – майбутнє… Інвестиція у відкриття IoT-лабораторії є кроком назустріч розвитку майбутніх висококваліфікованих фахівців, які вже за декілька років прийдуть в наші офіси та пліч-о-пліч із нашими експертами розроблятимуть нові рішення, що будуть змінювати майбутнє на краще. І це – чи не найголовніша причина, чому ми виступили генеральними партнерами та підтримали відкриття інноваційної лабораторії для студентів кафедри комп’ютеризованих систем автоматики Львівської політехніки.

Результати освітніх ініціатив Львівського ІТ Кластеру вражають: понад 700 студентів навчаються на модернізованих освітніх програмах. Про результати співпраці ІТ-компаній з Кластером в освітньому розповідає віце-президент SoftServe та випускник Львівської політехніки Олег Дениc:

– Немає жодного освітнього проекту Львівського ІТ Кластеру, який би SoftServe оминув підтримкою. Разом ми змінюємо освітню екосистему міста. Ми бачимо, як ініціативи щодо модернізації освіти дають досить швидкий результат: відкриті за останні кілька років нові університетські ІТ-програми користуються великим попитом і, що найважливіше, готують випускників принципово нового рівня. Від цього, у результаті, виграють усі – і студенти, яким не складе труднощів знайти роботу; й ІТ-галузь, яка залучає цю талановиту молодь на роботу; й університети, які стають конкурентнішими та привабливішими з-поміж інших; і зрештою, Львів, що рік за роком зміцнює свої позиції як потужний ІТ-осередок України.

10 липня стартувала вступна кампанія 2019. Абітурієнти мають змогу податись на 14 освітніх програм від Львівського ІТ Кластеру, зокрема на п’ять інноваційних програм, за якими навчаються у Національному університеті «Львівська політехніка»:

відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії