МОН затвердило 54 проєкти робіт молодих вчених на 2021 рік: чотири з них – науковців Львівської політехніки

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка з текстом  «Затверджено 54 проєкти робіт молодих вчених»

За результатами засідання конкурсної комісії з відбору проєктів молодих вчених, які працюють і навчаються в закладах вищої освіти та наукових установах, затверджено 54 роботи. Їхнє виконання та фінансування почнеться у 2021 році. Відповідний список затверджено наказом Міністерства освіти і науки України.

Метою проведення Конкурсу є забезпечення підтримки молодих науковців, створення ними дослідницьких груп для розв’язання актуальних проблемних питань, формування молодого творчого покоління в різних галузях науки, конкурентоздатних фахівців на міжнародному ринку праці, закріплення талановитих молодих вчених у науковій сфері та розбудова ними наукової кар’єри.

У переліку проектів наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених, які працюють (навчаються) у закладах вищої освіти та наукових установах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, які пройшли конкурсний відбір та фінансування яких розпочнеться з січня 2021 року за рахунок коштів Державного бюджету України, чотири подані науковцями Національного університету «Львівська політехніка»:

  1. Ефективні тонкоплівкові газові сенсори на основі сполук групи AIIBVI
  2. Клатратні гетероструктури для високоефективних пристроїв перетворення, накопичення та зберігання енергії
  3. Технології та системи оброблення і зберігання персоналізованих військових медичних даних
  4. Керування властивостями халькогенідних і оксидних сенсорних матеріалів шляхом термохімічної наноструктурної модифікації

Варто зазначити, що у 2020 році Міністерство освіти і науки України профінансувало наукові проєкти молодих вчених на рекордну суму – понад 100 мільйонів гривень. Загалом підтримку отримали 199 робіт: 47 нових та 152 перехідних, з минулих років.

У 2021 році фінансування молодіжної науки на суму понад 100 мільйонів гривень буде збережено, відповідно підтримку отримають 155 робіт: 54 нові та 101 перехідна, з минулих років.