Міжнародні партнери продовжили для українських науковців доступ до провідних електронних ресурсів та баз даних

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Доступ до джерел наукової інформації має важливе значення для українських науковців, адже допомагає їм продовжувати власні дослідження та бути інтегрованими до міжнародного наукового простору у складних умовах, спричинених російською агресією.

З 2022 року немає змоги передплачувати доступ до електронних ресурсів наукової інформації за бюджетні кошти в такому форматі, як це відбувалося до вторгнення рф. Завдяки партнерам – міжнародним видавцям і компаніям, які виступили на підтримку України в умовах агресії та відкрили для українських учених безкоштовний доступ до власних колекцій електронних ресурсів, українські науковці мають можливість безоплатно використовувати важливі джерела наукової інформації та літератури.

МОН цінує багаторічну співпрацю з компаніями Clarivate та Elsevier, які зберегли українським ученим доступ до баз даних Web of Science та Scopus та водночас надали доступ і до низки інших важливих баз даних та інструментів для досліджень. Потрібність і важливість цих ресурсів для українських науковців підтверджує статистика їхнього використання – від 50 до 100 тисяч пошукових запитів та переглядів контенту щомісяця, здійснених користувачами з України.

Завдяки підтримці команди проєкту Research4Life понад 550 українських установ зареєструвалися на порталі й отримали можливість налаштувати доступ для своїх працівників. Доступ до електронних ресурсів через проєкт Research4Life дає змогу науковцям та освітянам, а також фахівцям у галузях державного управління, охорони здоров’я, сільського господарства тощо з країн, що розвиваються, використовувати електронні книги, журнали, бази даних багатьох видавництв і компаній світу (обсяг контенту платформи сягає понад 200 тисяч одиниць).

Міністерство вдячне партнерам – видавництвам, компаніям, організаціям – за цю підтримку. Завдяки цьому рішенню українські дослідники мають безплатний доступ до найважливіших джерел наукової інформації.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.