Міжнародному інститутові освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки – чверть століття

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
МІОК відзначає чверть століття

У святковій передріздвяній атмосфері Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відзначає своє 25-ліття. На початку урочистості, присвяченій цій без перебільшення знаковій події в історії сучасного світового українства, відбулося не менш символічне дійство. Адже давній духовний наставник Інституту отець Роман Кравчик, благословляючи присутніх, передав політехнікам Віфлеємський вогонь миру.

Серед численних поважних гостей заходу, мабуть, найбільш ємно оцінив здобутки цієї широко відомої гуманітарної міжнародної установи ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. У своєму вітальному слові він, зокрема, наголосив:

– Ми сьогодні маємо слушну нагоду тепло і сердечно привітати талановитий і згуртований колектив нашого МІОКу з його славним ювілеєм. Адже це – унікальна у світовій практиці інституція, що опікується розвитком і налагодженням контактів із 20-мільйонним світовим українством, діючи за чотирма пріоритетними напрямами: освітнім, міграційним, культурним та співпрацею із діаспорою. Галичина і Львівська політехніка пишаються тим, що ця структура є саме у нас. Скажу навіть більше: якщо б такого інституту не існувало, його варто було б заснувати.

Ініціатором же народження Інституту, людиною, котра в подальшому доклала чималих зусиль, аби МІОК на повну силу запрацював, була наша видатна сучасниця Ірина Онуфріївна Калинець. Вона, як і її вірний супутник у житті – відомий український письменник Ігор Миронович Калинець, належить до жертовного покоління шістдесятників – мужніх і нескорених борців за волю України, які, стійко пройшовши всі кола пекла ГУЛАГівських таборів, не скорилися і поклали на вівтар нашої Незалежності свої найкращі молоді роки.

Між тим найпершою інституцією, яка, власне, й розпочала цю шляхетну роботу, наполегливо і цілеспрямовано працювала для розвитку повноцінного діалогу і партнерства між Україною та діаспорою, був саме МІОК. Наступного року ми відзначатимемо ще один знаковий ювілей – 20-річчя, відколи Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою увійшов як невід’ємний структурний підрозділ до складу Львівської політехніки. Це мало надзвичайно важливе значення як для Університету, так і для самого МІОКу, зокрема, для утвердження позитивного іміджу Львівської політехніки у світі.

Зовсім невипадково Університет був обраний місцем для проведення пам’ятних широкомасштабних зібрань Світового Конґресу Українців, Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, Європейського Конґресу Українців. До речі, саме Львівська політехніка з ініціативи МІОКу першою в Україні присвоїла своє почесне звання Doctor Honoris Causa Президенту СКУ Евгену Чолію.

Практично неможливо перелічити всіх добрих справ та досягнень колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, який упродовж тривалого часу очолює Ірина Михайлівна Ключковська – людина постійного громадянського і творчого неспокою, справжня українська патріотка. Своє життя вона присвятили невтомній праці у цій унікальній інституції – праці нелегкій, подвижницькій, соціально значимій і по-справжньому шляхетній.

Згодом ректор Юрій Бобало вручив Інститутові почесну грамоту Львівської політехніки.

Натомість від громади міста колектив МІОКу із 25-літтям привітав мер Львова Андрій Садовий, який підкреслив:

– В когось може виникнути запитання, чому цей Інститут постав у Львові? Але ми маємо відповідь. Бо Львів – це найбільше україномовне місто світу. Ми радіємо тій співпраці, яку ми маємо з Інститутом, бо ви є джерелом енергії. Таке життя. На початку минулого століття багато українців виїжджало в інші країни. Але тоді була мудрість Митрополита Андрея Шептицького, який завжди скеровував світ українства, щоби зберігати єдність. Нині нам важливо, щоб ця єдність була й сьогодні.

Я вірю в успішну Україну, вірю, що прийде той час, коли ми знизимо рівень корупції у нашій державі, коли рівень життя буде вищим і кращим, і люди будуть вертатись на рідну землю. Я вважаю, що ті українці, які живуть на різних континентах, повинні мати українське громадянство, бо це часто наш ресурс – мудрі, освічені, талановиті люди. Сьогодні у цій царині найбільше робите ви, як інституція. Й за це вам велика подяка від громади міста Львова.

Відтак львівський голова вручив колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою почесний диплом.

Долучився до теплих віншувальних слів й Олег Синютка, голова Львівської облдержадміністрації, який вручив директорові МІОКу Ірині Ключковській подяку від імені обласної влади. Долучився до вітань через відеозвернення з далекої Канади й Евген Чолій, президент Світового Конґресу Українців.

У слові-відповіді Ірина Ключковська сказала:

– МІОК – майже ровесник нашої Незалежності. А Передріздвяння з МІОКом – це нагода подякувати всім нашим партнерам, симпатикам і друзям, завдяки яким Інститут є успішним. Це й можливість розповісти про наші успіхи (а їх чимало) та поділитися планами на подальші 25 років. Нині, реалізовуючи культурний напрям своєї діяльності, МІОК ставить перед собою завдання на новому рівні презентувати й інтегрувати культурні здобутки світового українства у сучасний соціокультурний та медійний простір України, відкривати для нашого суспільства імена видатних діячів світового українства у сферах культури та мистецтва, популяризувати українську мову, історію, культуру в Україні та світі. Тож ми влаштували цю урочистість у передчутті свят, що, сподіваюсь, подарує кожному з нас надію на початок нових звершень.

Насамкінець зазначимо, що чудовий передріздвяний настрій на цьому святі створили мелодії у виконанні камерного оркестру Львівської політехніки «Поліфонія», а у вестибюлі учасники урочистості мали нагоду ознайомитися з фотовиставкою, присвяченою чвертьстолітньому ювілею Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.
 

Світлини Йосипа Марухняка

 

МІОКу Львівської політехніки – чверть століття
МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття м МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття МІОК відзначає чверть століття