Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою взяв участь в обговоренні Стандартів УМІ

МІОК Львівської політехніки
обговорення Стандартів УМІ

2 лютого в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбувся круглий стіл на тему «Сертифікація української мови як іноземної. Обговорення проекту «Стандартів». Він став важливим етапом апробації проекту Стандарту, над яким працювала робоча група при Міністерстві освіти і науки України за участі Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

У круглому столі взяли участь представники університетів Львова та Києва, Яґеллонського університету у Кракові, Міністерства освіти і науки України, громадських організацій. МІОК представляв молодший науковий співробітник Богдан Сиванич.

Основна дискусія розгорталася довкола норм стандарту та пропозицій щодо їхнього вдосконалення. Важливе значення для усвідомлення слабких сторін проекту Стандарту мав виступ докторанта Яґеллонського університету Павла Левчука, який дав змогу подивитися на проблемні моменти документа в контексті Стандартів Польщі та інших слов’янських країн.

Також учасники круглого столу торкнулися важливості питання нових законопроектів про мову, які представила доктор філологічних наук Лариса Масенко.

На зустрічі було досягнено домовленостей врахувати пропозиції круглого столу, виділити коло питань, які потребують детальнішого вивчення, і продовжити роботу над вдосконаленням Стандарту.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою готовий продовжувати роботу над Стандартом сертифікації української мови як іноземної, адже з досвіду усвідомлює його важливість та необхідність для української мови в Україні та світі. МІОК вважає цю дискусію великим кроком на шляху до створення і прийняття Стандарту, впровадження якого Інститут послідовно відстоює.