МІОК провів дискусійний клуб «Олена Пчілка та українська вишивка»

МІОК
ілюстрація статті

29 липня у межах XVII Міжнародної школи україністики «Крок до України», яку організовує та проводить Міжнародний інститут освіти культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка», відбувся дискусійний клуб «Олена Пчілка та українська вишивка».

Захід модерувала Оксана Горда, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця МІОКу.

Віртуально мандруючи розмаїтим світом українських візерунків, ознайомлюючись із великою кількістю символів і технік вишивання, регіональними особливостям вишиванок, а також їхньою знаковістю в долі багатьох українців, слухачі школи переконалися, що українська вишивка таки справді «код нації, cимвол української ідентичності, національний скарб, родинний оберіг…». І це не просто пафосні та гарні слова. Так є насправді.

Велике зацікавлення у студентів викликала інформація про першу колекціонерку українських узорів – Олену Пчілку – та її внесок у збереження народних орнаментів. Говорили і про творчість сучасних дизайнерок, які продовжують життя давнього мистецтва у своїх колекціях та популяризують українську вишиванку у світі.

Слухачі школи також навчилися розрізняти значення слів, пов’язаних із цим видом народного мистецтва: вишивка, вишиванка, вишивання, вишиття. Розповідали про зацікавлення українською вишивкою та про вишиванки у своїх гардеробах.