Міністерство освіти і науки України затвердило цілі у вищій освіті на 2022 рік

За матеріалами порталу Освіта.ua
Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України затвердило оперативний план відомства на 2022 рік, який містить завдання і заходи у різних напрямах діяльності, що мають бути реалізовані цього року, зокрема й у вищій освіті.

Однією зі стратегічних цілей Міністерства цього року має стати якісна вища освіта і розвиток освіти дорослих. Для досягнення цієї мети заплановано надати право закладам вищої освіти реалізовувати всі види автономії, зокрема фінансової. Задля цього до парламенту буде внесено законопроєкт, який надасть вишам повноваження самостійно розпоряджатися коштами, визначати внутрішню систему та рівень оплати праці, вільно залучати інвестиції, залишаючись при цьому неприбутковою організацією.

Також будуть реалізовані норми Бюджетного кодексу щодо затвердження порядку, яким буде встановлено формульний розподіл державного фінансування закладів вищої освіти за результатами їхньої діяльності.

Цього року заплановано запуск електронної системи моніторингу працевлаштування випускників.

Окрім того, будуть запроваджені контракти з ректорами, що міститимуть цільові показники діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинен забезпечити керівник ЗВО, та механізми перевірки досягнення таких показників.

У 2022 році також заплановано визначити основні цілі та пріоритети розвитку вищої освіти з урахуванням глобальних тенденцій світової економіки. Для цього планують схвалити Стратегію розвитку вищої освіти України на 2021–2031 рік.

Міністерство освіти і науки також запланувало проведення оптимізації мережі закладів вищої освіти в Україні, зокрема з урахуванням перспектив їхнього розвитку та наявності мережі гуртожитків.

У планах МОН на 2022 рік є також розширення застосування технологій зовнішнього незалежного оцінювання для забезпечення доброчесності доступу та рівних умов для абітурієнтів під час вступу для здобуття вищої освіти. Буде реалізовано пілотування Єдиного державного кваліфікаційного іспиту та (або) його окремих елементів з використанням організаційно-технологічних процесів ЗНО.

Оперативним планом Міністерства освіти і науки України на 2022 рік також визначено інші цілі у напрямі розбудови дієвої системи забезпечення якості вищої освіти, створенні системи вищої освіти, якій довіряють українські роботодавці, задоволенні освітніх потреб населення щодо професійного розвитку тощо.