Закордонна практика майбутніх РМ-ів: магістранти ІПДО прослухали курс лекцій у Польщі

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Магістранти ІПДО прослухали курс лекцій у Польщі

Шестеро магістрантів другого року навчання спеціальності «управління проектами» Інституту післядипломної освіти Львівської політехніки впродовж десяти днів проходили переддипломну практику у Вищій школі інформатики й управління (м. Ряшів, Польща).

Магістерська програма цієї спеціальності у Політехніці передбачає, що переддипломна практика має дві частини: виробничу та науково-дослідну. Власне в рамках науково-дослідної частини студенти магістратури другого року навчання прослухали лекції в одному з найсучасніших вишів Польщі. Така практика майбутніх РМ-ів відбувається другий рік поспіль, згідно з угодою між Львівською політехнікою та Вищою школою.

У рамках практики політехніки мали нагоду дізнатися багато цікавого про особливості написання проектів згідно з вимогами ЄС, ознайомитися зі зразками найбільших проектів, які провадила Польща, а також із транснаціональними, зокрема – Польща – Україна – Білорусь, який нещодавно завершився. Лекції, які провадили для українських студентів провідні викладачі з проектного менеджменту цього навчального закладу, відбувалися у формі діалогів. Завдяки цьому тематика занять значно розширювалася і, відповідно, була можливість дізнатися чимало цікавих нюансів про які можуть розповісти саме РМ-практики. Також магістранти мали нагоду попрактикувати, зокрема, у створенні презентацій.

Окрім навчання була й ознайомча екскурсія в кампус Вищої школи, де не лише мешкають студенти, а також є приміщення лабораторій, оснащені сучасною технікою, відповідно до спеціальностей. Цікавинкою стала своєрідна «лабораторія» з різними тваринами. Оскільки в університеті є спеціальність «фізіотерапія», то, відповідно, діє реабілітаційний центр, де мешкають – коти, собаки, коні, вівці і кози, але чи не найбільше увагу відвідувачів привернули чудернацькі тварини – альпаки. Тож, з власного досвіду можна сказати, альпакотерапія справді помічна, принаймні створює чудовий настрій.

Вільний час студенти присвятили екскурсіям польськими містами. Окрім Ряшева, де мешкали, відвідали Перемишль, Краків та Освенцим, де віддали шану замордованим в одному із найстрашніших концтаборів – Аушвіц-Біркенау.

Магістранти ІПДО  у Польщі