Львівські бібліотеки отримали нову літературу для дітей із вадами зору, виготовлену політехніками

За матеріалами сайту «ПравдаТУТ Львів»
Нова література для дітей із вадами зору

Бібліотеки та книгосховища Львова отримали нову літературу для незрячих дітей. А саме: драматичну поему Лесі Українки під назвою «Кассандра», «Лігу непарних шкарпеток» Галини Вдовиченко та «140 децибелів тиші» Андрія Бачинського.

Загальний наклад книг склав понад сотню примірників. Виготовляли їх на базі Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», який оснащений відповідним обладнанням.

Цікаво, що всі три книги мають ще й аудіоверсії.

– Зокрема, «140 децибелів тиші» озвучував відомий актор Микола Береза, а два інші видання вийшли дуже цікавими й оригінальними, тому що вони були озвучені у ролях. Наприклад, до озвучення «Ліги непарних шкарпеток» долучилися незрячі дітки з усієї України. Крім того, до цієї книги, що мені здається дуже цікавою, відомий львівський бард Олександр Шевченко написав аж три пісні, – розповідає спеціалістка Ресурсного центру Львівської політехніки Катерина Івашутіна.

Кожна книга містить QR-код, за яким можна послухати її аудіоверсію. Він має спеціальну рельєфну рамку, аби незрячі читачі могли самостійно його сканувати та насолоджуватись твором.

Друкувати книги шрифтом Брайля у Ресурсному центрі Університету розпочали ще у 2018 році. Відтоді бібліотечний фонд Львова постійно поповнюється новою літературою для незрячих.