Львівська політехніка вперше відзначає нове свято – День державності

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото зі святкування Дня державності

28 липня цього року наша країна вперше відзначає День української державності. Львівська політехніка розпочала святкування зі спільного виконання гімну України біля головного корпусу. Також політехніки хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів і провели церемонію покладання квітів до Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні та до стели «Борцям за волю України».

У своїй промові керівник відділу молодіжної політики та питань соціального розвитку, доцент кафедри економіки підприємства та інвестицій Володимир Залуцький розповів про актуальність та значення Дня української державності для всього суспільства.

«В основу концепції державних заходів до Дня української державності закладено ідею якості та спадкоємності тисячолітніх державотворчих традицій. Державність неможлива без Основного Закону країни – Конституції. Український конституціоналізм має глибоке історичне коріння. Прагнення до свободи та самостійності є визначальною цінністю українців. Саме це давало наснагу та сили залишатися собою навіть у часи бездержавності. День української державності нероздільно пов’язаний з розвитком війська та тисячолітніми традиціями. Сьогодні ЗСУ стримують агресора, захищаючи суверенітет і незалежність країни. Наші бійці доводять, що українці – незламна нація», ― наголосив Володимир Залуцький.

Крім того, політехніки організували святковий перегляд українських фільмів для людей, які вимушено покинули свої домівки й нині проживають на території університету.

«Щодня до нас приїжджають люди, які тікають від війни. На цей момент у нас проживає близько 360 осіб. Ми намагаємося створити для них комфортну атмосферу. Сьогодні у Політехніці відбудуться урочисті заходи з нагоди Дня державності. Наш центр організував показ українських фільмів у спортивному корпусі. Тож сподіваємося, що сьогоднішнє свято допоможе гостям нашого міста абстрагуватися від думок про війну», ― розповів керівник центру ВПО Микола Брич.

Львівська політехніка не забула і про видатних українських діячів, які боролися за незалежність держави. З нагоди Дня української державності в Науково-технічній бібліотеці відбувся показ фільму про Осипа Куриласа.

«Фільм «Осип Курилас. Повернення в історію» розповідає про відомого українського живописця, графіка і карикатуриста, майстра мініатюри поштових листівок, очільника мистецького відділу Пресової квартири Легіону УСС Осипа Куриласа. Це моя режисерська робота. Стрічку знято на основі віднайденої та зацифрованої хроніки 1947 року за кошти фонду Нагірних. Це дивом збережена кіноплівка. Осип Курилас мав успішну кар’єру та популярність. Та коли прийшла війна, він залишив усе й разом із січовими стрільцями воював за державу. Історія завжди повторюється. Сьогодні справжні українські патріоти залишають свою престижну роботу та беруть до рук зброю для того, щоб захищати Україну. Хочеться вірити, що колись росіяни усвідомлять свої помилки й весь масштаб лиха, яке вони принесли на нашу землю», ― зауважив режисер фільму «Осип Курилас. Повернення в історію», голова Українського фотографічного товариства Роман Метельський.

У п’ятницю, 29 липня, в межах святкування Дня державності відбудеться тематична виставка у Пороховій вежі (початок о 16:00).

Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Фото зі святкування Дня державності Показ фільму «Осип Курилас. Повернення в історію» Показ фільму «Осип Курилас. Повернення в історію» Показ фільму «Осип Курилас. Повернення в історію» Показ фільму «Осип Курилас. Повернення в історію» Показ фільму «Осип Курилас. Повернення в історію» Показ фільму «Осип Курилас. Повернення в історію»