Львівська політехніка – традиційно серед лідерів за винахідницькою активністю українських ЗВО у 2023 році

За матеріалами сайту «ЄвроОсвіта»
Заставка до матеріалу

Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» оприлюднила звіт «Інтелектуальна власність у цифрах. Показники діяльності у сфері інтелектуальної власності за 2023 рік». У документі проаналізовано основні результати за 2023 рік, а також за період 2019–2023 років.

Незважаючи на тотальний обвал 2022 року (майже 29%), спричинений військовою агресією рф, національна економіка продемонструвала значну стійкість та великий потенціал до відновлювання і розвитку, завдяки спільним зусиллям держави, ЗСУ, бізнесу, міжнародних партнерів та суспільства в цілому.

Ситуація у сфері інтелектуальної власності закономірно віддзеркалює загальні макроекономічні тенденції. Так, відносно показників 2022 року сумарна кількість заявок на об’єкти промислової власності зросла на 47,6% та склала 32759 заявок.

Зростання темпів подання заявок у 2023 році є яскравим свідченням активізації винахідницької спільноти і бізнесу та є наслідком позитивних очікувань щодо розвитку економічної, політичної та соціальної ситуації в Україні.

Серед вищих навчальних закладів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, найбільш активними у 2023 році були:

  1. Вінницький національний технічний університет – 138 заявок;
  2. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» – 97;
  3. Національний університет «Львівська політехніка» – 85;
  4. Криворізький національний університет – 63;
  5. Харківський національний автомобільно-дорожній університет – 61.

Докладніше – на сайті «ЄвроОсвіта».