Львівська політехніка розвиває співпрацю з Державним підприємством «Антонов»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

Співпраця з провідними підприємствами та компаніями допомагає Львівській політехніці формувати потужну практичну базу, а також розширювати можливості для студентів здобувати конкурентну освіту. Віднедавна наш університет розпочав масштабну співпрацю з Державним підприємством «Антонов».

Перша зустріч із делегацією відбулася ще в січні цього року. Нещодавно для політехніків ― викладачів і студентів ― представники ДП «Антонов» провели три лекції, зосередивши увагу на новітньому обладнанні, яке використовують в авіабудуванні. Також говорили про специфіку вимірювання, яке дає можливість робити аеродинамічні дослідження, 3D-моделювання.

― Наше підприємство зацікавлене в кадрах, тож ми домовилися, що будемо допомагати Львівській політехніці готувати відповідних фахівців. Вже маємо підписану угоду про співробітництво. ДП «Антонов» ― передове у реалізації дуальної освіти. Ми працюємо з Харківським авіаційним університетом та Київською політехнікою. Тепер розвиваємо таку ж співпрацю з Львівською політехнікою. Студенти цих закладів вищої освіти, починаючи з четвертого курсу, працюють у нас техніками на постійних засадах, а після бакалаврату ― інженерами. Ми готові приймати молодь на практику з перспективою працевлаштування. Для поглиблення теоретичних знань і доповнення їх практичним досвідом залучаємо наших фахівців до викладання. Переконаний, що у Львівській політехніці це ― питання часу, ― підкреслив головний конструктор з питань перспективного розвитку ДП «Антонов» Сергій Філь.

Представники інститутів підкреслили, що найбільше потребують допомоги в методичному забезпеченні, наповненні лабораторій, удосконаленні знань.

― Ми працюємо всі над однією справою, та все ж кожен має свій напрям. Наша кафедра нафтогазової інженерії та зварювання Інституту механічної інженерії та транспорту вивчає побудову корпусу літака, його міцність, технологію виготовлення. А внутрішнє наповнення, авіоніка, ― це кафедра електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, ― зазначила завідувачка кафедри НГІЗ Олеся Максимович.

Представник ІТРЕ Микола Брич додав:

― Наші спільні напрацювання будуть актуальні й у мирний час, наприклад, для обробітку полів, гасіння пожеж, допомоги у разі руйнування будинків, доставки вантажів. За цим ― майбутнє. Тож співпраця з ДП «Антонов» у будь-якому випадку буде затребувана.

Аналізуючи можливий розвиток співпраці з Львівською політехнікою, Сергій Філь зазначив:

― Ми повинні адаптувати навчальний процес так, щоб були враховані інтереси університету і нашого виробництва. Тому передусім ми обговорюємо, які комп’ютери, програми потрібні, щоб студенти могли отримувати ті знання, які необхідні під час роботи. Також зосередили увагу на тому, чим мають бути наповнені навчальні лабораторії. Крім того, розмовляли про те, які наочні матеріали і макети потрібні. Переконаний, що це буде спільна методична робота, яка вже невдовзі дасть потужний результат.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці