Львівська політехніка – найкращий технічний університет країни за результатами Консолідованого рейтингу

За матеріалами порталу Освіта.ua
Фасад головного корпусу Львівської політехніки

Портал Освіта.ua оприлюднив традиційний щорічний Консолідований рейтинг українських закладів вищої освіти.

Консолідований рейтинг університетів 2023 року охоплює результати 239 закладів вищої освіти, а також містить тематичні підрейтинги: «Найкращі класичні університети», «Найкращі технічні виші», «Найкращі аграрні виші», «Найкращі педагогічні виші», «Найкращі медичні виші», «Найкращі мистецькі виші», «Найкращі приватні виші».

Як і в минулоріч, для складання Консолідованого рейтингу вишів використано відомі рейтинги університетів країни: «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал НМТ на контракт», кожен з яких використовує важливі критерії оцінювання.

Зокрема, у рейтингу «Топ-200 Україна», укладеному Центром міжнародних проєктів «Євроосвіта», використано відкриті дані прямих вимірів, виставлені на відкритих веб-ресурсах незалежних національних і міжнародних організацій та установ. Цього року під час формування рейтингової таблиці було враховано тенденції розвитку української освіти, що зазнали змін через вторгнення росії та пандемію COVID-2019.

Результати рейтингу «Scopus» базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікують заклади освіти або їхні співробітники в наукових виданнях.

Рейтинг «Бал НМТ на контракт» містить інформацію про показники середнього бала національного мультипредметного тесту абітурієнтів, яких у 2022 році зараховано до вишів на навчання за контрактом. Цей рейтинг фактично визначає лідерів серед закладів освіти, у яких вступники виявили бажання здобувати вищу освіту за власні кошти.

Виходячи з цього, Консолідований рейтинг підсумовує загальні рейтингові місця закладів освіти за версією «Топ-200 Україна», «Scopus» і «Бал НМТ на контракт».

Результати Консолідованого рейтингу – 2023

  • За результатами Консолідованого рейтингу 2023 року лідером вищої освіти є Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який очолює перелік найкращих університетів України вже сьомий рік поспіль. Цей університет також є лідером у підрейтингу класичних університетів країни.
  • Друге місце цьогорічного рейтингу посідає Львівський національний університет імені Івана Франка.
  • Третє і четверте місця Консолідованого рейтингу цього року поділили між собою Національний університет «Львівська політехніка» і Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Ці заклади також визнано найкращими технічними університетами країни.
  • П’яте місце серед найкращих закладів вищої освіти 2023 року належить Харківському національному університету імені В.Н. Каразіна.

Докладніше – на порталі Освіта.ua.