Львівська політехніка бере участь у тестуванні програми, що розпізнає плагіат у студентських роботах

За матеріалами сайту «Українська правда. Життя»
Герб Львівської політехніки

Наприкінці 2015 року компанія «Антиплагіат» створила програмне забезпечення, здатне знаходити текстові збіги, і розпочала співпрацю з кількома українськими університетами, давши їм можливість безкоштовно перевіряти студентські роботи (переважно дипломи) на наявність текстових збігів.

«Антиплагіат» уклав договори з Національним університетом біоресурсів і природокористування України, Національним університетом «Львівська політехніка» і Львівською комерційною академією. За умовами договору про співпрацю вищі навчальні заклади отримали безкоштовний доступ до програмного забезпечення і зараз тестують його якість. Вони можуть перевіряти оригінальність студентських робіт, порівнюючи їх з іншими текстами з інтернету і внутрішньої бази університету.

Програмне забезпечення миттєво надає звіт з відсотковим показником унікальності і збігів, посилання на веб-джерела матеріалу та історію перевірок. Команда «Антиплагіат» розробила алгоритми, що вміють розпізнавати цитати різних стилів, знаходити перефразування, заміну символів, сінонімізацію та інше.

Текстові збіги не обов’язково є плагіатом – викладачі розглядають кожен випадок і виносять остаточне рішення індивідуально.