Львівська академічна гімназія при Університеті – навчальний заклад для обдарованих дітей

За матеріалами сайту «Радіо Свобода»
Герб Львівської політехніки

У підтримці обдарованих дітей Україна йде європейським курсом, заявив Президент України Петро Порошенко. На думку Президента, про це свідчать і перемоги українських школярів на міжнародних олімпіадах. Водночас, спеціальних шкіл для обдарованих дітей в Україні не надто багато. Для того, щоб не втрачати інтерес дитини до навчання, а також розвивати її здібності, все більше і більше батьків замислюються над спеціалізованими навчальними закладами для малечі. Один із таких варіантів – Львівська академічна гімназія при Національному університеті «Львівська політехніка».

Львівська академічна гімназія хоч і не позиціонує себе як заклад для обдарованих дітей, проте її учні – серед переможців практично всіх міських олімпіад та конкурсів, а випускники мають найвищі результати ЗНО. На додаток, вона посідає 8 місце в топ-100 середніх навчальних закладів України.

В основі роботи гімназії – ідея індивідуального підходу для кожної дитини. «Якщо в звичайній школі вчитель працює на загал, то в нашому закладі вчителі намагаються підібрати особистісний підхід для кожного», – зазначає директор гімназії Леся Юхман. Класи мають умовну диференціацію на математичні та гуманітарні групи. Таким чином, кожній дитині приділяють максимум уваги. Незважаючи на природничий характер спрямування Львівської академічної гімназії, тут посилено опановують ще й іноземні мови. Учні вивчають англійську, латинську, а також німецьку чи французьку за вибором. Попри досить велике предметне навантаження, дітям вдається отримувати хороші бали з більшості дисциплін.

Заклад має спеціальні комп’ютерні кабінети, у кожному класі є інтерактивні дошки та проектори. «Таким чином ми не тільки йдемо в ногу з часом, а й привчаємо дітей до всіх нових технологій», – зазначають в адміністрації.

Гімназія тісно співпрацює з Національним університетом «Львівська політехніка», що дає учням змогу навчатися на базі їхнього інформаційного центру, проводити уроки інформатики для старшої школи, залучати викладачів Університету до роботи з обдарованими дітьми, а також організовувати наукові конференції. Гімназія активно співпрацює зі школами з Австрії, Португалії, Польщі, Швейцарії. На початку та закінчення шкільного року організовують так звані обміни учнями. Це дає змогу дітям не лише поспілкуватися зі своїми однолітками за кордоном, а й регулярно подорожувати Європою.

Вступ у гімназію відбувається за результатами конкурсного відбору, після 4 класу. Відбір складається з іспитів з української мови та математики, таким чином перевіряють знання граматики та вміння з початкової школи, а також рівень логічного мислення. Упродовж останніх трьох років гімназія проводить міську олімпіаду, за результатами якої діти-переможці можуть бути зарахованими до гімназії без вступних іспитів.