«Крізь вир емоцій» Ярослава Шеремети: виставка до 80-річчя від дня народження кераміста, художника й педагога

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
на виставці

До 80-річчя від дня народження відомого кераміста, художника й педагога (викладав у мистецьких закладах освіти, був доцентом ІАРХ Львівської політехніки) відкрили в Музеї етнографії та художнього промислу на просп. Свободи, 15 виставку з його 80-ти робіт. Експозицію присвячено пам’яті митця – помер два роки тому, проте живе у спогадах поціновувачів власної творчості й учнів.

На виставці «Крізь вир емоцій» неповторний світогляд Ярослава Шеремети представлено живописними роботами, які доповнено керамічною плеядою творів. Директор Інституту народознавства Степан Павлюк оцінив експозицію так:

– Ми перебуваємо на святі високого мистецтва особистості, яка змусила мовчазну глину стати промовистою, розкрила через неї символізм нашого буття і свою любов до рідної землі. Бачимо жанрову розмаїтість – твори об’ємних і площинних форм, деякі картини шедевральні.

У спогадах мистецтвознавця Ореста Голубця його колега був завжди принциповий, безкомпромісний патріот з великої літери. І був передовсім скульптор – найкращою є його тривимірна пластика, кераміка ж давала змогу доповнити скульптуру кольором. Однак і акварельні, і олійні композиції виконано теж дуже майстерно, особливо модерним, унікальним твором є портрет батька.

Від 1968 року Ярослав Шеремета працював у Львівській політехніці на кафедрі архітектурного проектування, потім був старшим викладачем кафедри рисунку і живопису, став доцентом. Не дивно, що велике місце в його творчості посідає урбаністика. Заступниця директора ІАРХ Оксана Юрчишин згадує про нього як про талановитого митця (твори зберігаються у приватних колекціях, музеях) і як про талановитого педагога (вміння й навички передавав студентам). Для викладача кафедри ДОА Василя Кузьмича Ярослав Шеремета став першим учителем живопису. Згодом контакт студент-викладач переріс у співпрацю, зокрема виконання проектних робіт на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Ярослав Шеремета зостався в пам’яті Василя Кузьмича як дуже скромний і відповідальний мистець, який любив їздити на пленери. На виставці, на думку пана Василя, не до кінця виражений чинник малої батьківщини – повертаючись із Тернопільщини, Ярослав Шеремета щоразу дуже тепло відгукувався про свій рідний край.

Завідувач експозиційного сектора музею Андрій Колотай пояснив, що остання виставка Ярослава Шеремети проходила 30 років тому в тих же залах, і ті твори, що бачимо тепер – навіть не є одним відсотком усього творчого доробку автора. Мета експозиційного проекту – ще раз звернути увагу на талановиту постать митця. Музей має колекцію сучасних керамістів, у якій є роботи і Ярослава Шеремети, опісля вона поповниться його новими творами, з цієї виставки.

Назву виставки «Крізь вир емоцій» придумала донька Ярослава Шеремети кандидат мистецтвознавства Романа Мотиль. Вона звернула увагу на те, що в кожній роботі батька є багато сонця, і згадала, що він завжди, коли оглядав свої картини, повертався у ті емоції, які переживав під час малювання. Тож крізь вир емоцій – невеличка світла подорож художніми набутками митця. В ній вам трапляться пейзажі, натюрморти, портрети й декоративні тарелі, інші малі й більші скульптурні форми, які було створено на зламі епох.