Команда політехніків Safehouse: «Ми чітко вирішили – починаємо саме з України, бо для нас важливий її розвиток»

Освітньо-стипендійна програма CIG R&D LAB
Команда Safehouse

Ці хлопці були знайомі ще задовго до університету. Проте в єдину команду сформувались на одному з хакатонів, у якому перемогли. І відтоді Дарій, Остап, Данило й Орест наздоганяють свою фортуну: намагаються не втрачати жодної можливості, бо знають, що коли поруч круті люди – вже немає непідйомних завдань!

Зараз вони навчаються на програмі «Інтернет речей» (Internet of things) спеціальності «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки. А у CIG R&D LAB вони працюють над популярною нині ідеєю «безпечного дому».

Safehouse – це автоматичний аварійний перекривач труби газу чи води, який можна встановити за 2 хвилини і який не потребує підключення до електромережі. Це ті речі, що не завжди від нас залежать, – стан вентиляції, трубопроводів, газових чи водяних пристроїв.

Працювати саме в цьому напрямі команду надихнув випадок. Друг хлопців Микола жив у орендованій квартирі, де в нього почались головні болі, а ще за кілька тижнів він знепритомнів у душі. Опитавши людей зі схожим досвідом, рішення для подальшого вектора руху в команді прийняли одноголосно.

Часто ми чуємо з новин про випадки отруєння чадним газом (іноді летальні), рідше, проте зі значно більшою шкодою, – вибухи природнього; а затоплення б’є не по здоров’ю, а по кишені. Safehouse – це для того, щоб змінити статистику. Safehouse – це для того, щоб змінити уявлення про функції розумного дому.

Питання в учасників проєкту були – вони є завжди, коли починаєш ґрунтовно у чомусь розбиратись. Наприклад, викликом для хлопців стала електроніка та різні протоколи передачі даних – банально бракувало знань, розуміння й досвіду. Проте за допомогою ментора, численних форумів і даташитів розібрались. Крім того, були труднощі з визначенням точної цільової аудиторії і, відповідно, пошуком людей для інтерв’ю. Проте в цьому команді допомогли відвідування різних конкурсів, бо там хлопці познайомилися з експертами у сфері бізнес-аналітики. Але це – не кінець, бо життя є постійним рухом, а відтак – навчання продовжується.

Сьогодні у Safehouse є конкретна ціль: доведення першого продукту до масового виробництва. Щоб це здійснити, студенти готові вчитись і шукати шляхи розв’язання нових проблем.

«Для нас дуже важливим кроком стало укладення командного договору, а також виділення чітко домовленого часу на стартап як на звичайну роботу», – діляться власним досвідом хлопці.