Хроніки Політехніки: 100 років тому офіційно введено назву «Львівська політехніка»

Андрій Павлишин, асистент кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини
Головний корпус Львівської політехніки 100 років тому

Вступивши у новий 2021 рік, Національний університет «Львівська політехніка» не просто перегорнув ще одну сторінку календаря своєї багатої історії, але й вступив у рік двох ювілеїв. Уже в березні виповниться 205 років від моменту підписання імператором Францом І (1768–1835) дозволу на заснування Реальної школи у Львові – першопочатку Львівської політехніки. Іншим важливим ювілеєм є 100-річчя від моменту надання навчальному закладу офіційної назви «Львівська політехніка».

Дослідники історії Національного університету «Львівська політехніка» встановили, що впродовж своєї історії, з огляду на різні об’єктивні обставини, навчальний заклад 14 разів змінював свою назву. Та назву, до якої всі звикли – Львівська політехніка, – навчальний заклад отримав щойно після перейменування у 1921 році. Процес зміни назви відбувався на тлі складних політичних та економічних обставин у тогочасній Польщі й у підсумку розтягнувся на рік.

У 1920 році Політехнічна школа у Львові (до 1918 року – Цісарсько-королівська політехнічна школа у Львові) отримала новий статус вищого технічного навчального закладу. Схвалений загальними зборами професорів, статут був прийнятий 20 червня 1920 року. У ньому було передбачено господарське та адміністративне самоврядування. Керівними органами стали: загальні збори професорів; сенат (організований зі старших професорів); ради факультетів. Ректора обирали на один навчальний рік, виконавчим органом при ректорові став сенат, до складу якого входили секретаріат, фінансовий відділ, інтендатура (управління будинками).

Однак з огляду на різні об’єктивні причини назву «Львівська політехніка» почали вживати щойно із нового навчального 1920/1921 року, що розпочався у січні 1921-го. Власне 13 січня 1921 року Політехнічну школу перейменували: вона почала називатися Львівська політехніка. Тоді ж відбулося перше урочисте засідання в актовому залі щойно відновленого головного корпусу, в якому від 1914 року функціонував військовий шпиталь і відповідно не відбувалися заняття. Та повністю позбутися нагадувань про недавні військові дії не вдалося, бо у зимовому семестрі цього року із 1867 студентів – 1506 все ще перебували на фронті. Та й із офіційним визнанням нової назви довелося чекати ще півроку – щойно 28 червня 1921 року. Міністерство релігійних конфесій та народної освіти Польщі офіційно та остаточно затвердило нову назву.

Головний корпус Львівської політехніки 100 років тому