Хіміки Університету виготовляють гідрогелеві лікувальні пов’язки і віддають на допомогу пораненим воїнам

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Гідрогелеві лікувальні пов’язки

Гідрогелеві пов’язки, які пришвидшують і полегшують загоєння опіків та поранень виготовляють в Інституті хімії та хімічних технологій Львівської політехніки. Над ідеєю гідрогелевих лікувальних матеріалів науковці-хіміки працюють упродовж десяти років, а два роки вдосконалювали гідрогелеві пов’язки. Початок війни і потреба в таких лікувальних засобах пришвидшили перехід досліджень у практичний формат.

― Ми й зараз продовжуємо роботу над розвитком цієї тематики, ідей щодо форм застосування та властивостей, залежно від типу ушкодження. Наші гідрогелеві пов’язки можна наповнювати різними лікувальними засобами, наприклад, знеболювальними, антисептиками, кровоспинними і загоювальними. Вони мають пролонговану дію, протиалергенні, а також не потребують частих перев’язувань. Ці засоби належить до класу вологого заживлення ран, яке значно ефективніше, аніж сухе, ― розповів начальник Науково-дослідної частини Політехніки Роман Небесний.

Науковці приступили до налагодження технологічного процесу для виготовлення пов’язок 25 лютого, а вже 8 березня випустили перші промислові партії.

― Я зв’язався із медиками-волонтерами, з якими контактували від 2014 року, і вони підтвердили, що буде велика потреба цих засобів. Такі пов’язки привозять із Європи. Щоправда, це досить дорого, наприклад, імпортні пов’язки коштують орієнтовно 200 гривень за штуку, а собівартість наших ― в кілька разів менша, залежно від розміру та призначення. На даний час всі виготовлені гідрогелеві пов’язки передаємо в клініки безоплатно, оскільки у значній мірі собівартість додатково знижується за рахунок того, що низку компонентів нам доставили волонтери, а наша робота ― це соціальний вклад, ― пояснив Роман Володимирович.

Він наголосив також на тому, що на сьогодні ринок гідрогелевих пов’язок в Україні ще не сформований.

― Якщо в світі (західна Європа, північна Америка тощо) використання гідрогелевих пов’язок давно набуло широкого вжитку і медикам зрозуміло, в чому їх переваги, то в нас ці пов’язки переважно надходять із гуманітарною допомогою і ще далеко не всі лікарі знайомі на практиці з їх застосуванням і перевагами. До прикладу, ті пов’язки, які ми виробляємо, мають лікувальні властивості, вони виготовлені на основі природної сировини, тому не викликають алергічних реакцій, не подразнюють. Окрім цього відпадає проблема утилізації використаних медичних засобів. Зрозуміло, що в умовах війни це не першочергове питання, та сподіваємося, що якнайшвидше здобудемо перемогу і це буде актуально для використання у мирний час, зокрема й за кордоном.

Всередині минулого року науковці-хіміки Львівської політехніки отримали від Міністерства освіти та науки базове фінансування науки: рішенням науково-технічної ради значну частину коштів спрямували на проєктування і створення установки для виробництва цих пов’язок. Проєкт стартував із початку липня. І за пів року наукові групи кафедри органічної хімії та НДЛ-40, за активної допомоги господарських служб університету, встигли запроєктувати та змонтувати технологічну лінію, отримати базову дозвільну документацію.

― Ми заздалегідь планували впродовж цього року запуск і налагодження технологічного процесу, та довелося максимально пришвидшити всі підготовчі роботи. Тож, не очікуючи на продовження фінансування від держави, колектив кафедри органічної хімії за два тижні налагодив уставку в достатній мірі, щоб виготовити перші партії гідрогелевих лікувальних пов’язок. На сьогодні ми вже випускаємо до 400–500 штук щодня. Технологічний цикл вимагає безперервної роботи. Задля того, щоб максимально оптимізувати процеси активно консультуємося з виробничниками з великим досвідом ― з технічними директорами, головними інженерами підприємств профільного спрямування. Для нас їхні поради дуже цінні, адже плануємо перейти на виробництво 1000–1500 штук в день. Установка дає можливість забезпечити високу продуктивність. А от стадії підготовки сировини чи синтез окремих компонентів вимагають оптимізації та більших потужностей, адже виготовлення гідрогелевих пов’язок ― це інноваційний високотехнологічний комплексний процес, який має багато стадій, які потребують і часу, і додаткових зусиль, ― наголосив Роман Небесний.

Окрім внутрішніх ресурсів Науково-дослідної частини Політехніки вагому матеріально-технічну підтримку для експлуатації та оптимізації технологічного процесу на волонтерських засадах забезпечують Кондитерська Корпорація «РОШЕН», фармацевтична компанія з Польщі, Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України, Інститут біології тварин НААН, Львівська міська рада.

Перші партії пов’язок політехніки вже відправили в медичні заклади Києва, Львова, Попасної, в район Пісків. Науковцям важливо отримувати оперативні відгуки медиків і, відповідно до їх запитів, коригувати характеристики цих пов’язок, зокрема розміри, товщину, морфологію, щоб вносити відповідні ліки на етапі виробництва самої пов’язки.

Ця технологія вже переросла лабораторні взірці і на цей час експлуатується в напівпромисловому режимі. Надалі планують шукати інвестора, який зможе розгорнути повноцінне промислове виробництво для забезпечення великого попиту на гідрогелеві лікувальні пов’язки в Україні.

Гідрогелеві лікувальні пов’язки Гідрогелеві лікувальні пов’язки Гідрогелеві лікувальні пов’язки Гідрогелеві лікувальні пов’язки Гідрогелеві лікувальні пов’язки