У навчальному посібнику викладено курс біологічної хімії відповідно до навчальних програм студентів хімічних та харчових спеціальностей технічних закладів вищої освіти. Основний акцент зроблено на висвітленні взаємозв’язків біологічних процесів із хімічними та харчовими виробництвами. Для цього наведено основні дані про всі основні класи біологічних сполук, що можуть міститись у харчових продуктах. Наведено дані про їх вміст у продуктах харчування, а також роль у функціонуванні живих організмів. Описано перетворення вуглеводів, білків та ліпідів у процесі їх метаболізму. Значну увагу присвячено проблемі зв’язку хімічних перетворень із процесами, що відбуваються під час переробки харчових продуктів.
Для студентів спеціальностей «Харчова хімія та експертиза» та «Хімічна технологія харчових добавок та косметичних засобів», студентів харчових спеціальностей, а також працівників харчових та ветеринарних підприємств, медиків та біологів.