Керівний комітет із питань освіти Ради Європи підтримав Україну

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Нещодавно у місті Страсбургу (Франція) відбулося засідання Керівного комітету Ради Європи з питань освіти. Учасники засудили агресію російської федерації та окреслили конкретні кроки на підтримку нагальних освітніх потреб українських біженців і тих, хто залишився в країні.

Засідання розпочалося позачерговою сесією, у межах якої пройшли дебати «Освіта під час кризи: надзвичайні заходи для українських біженців і країн їхнього перебування». Члени комітету обговорили поточну ситуацію в Україні, а також негативні наслідки для її системи загальної середньої та вищої освіти, спричинені збройною агресією з боку російської федерації. Також було приділено увагу ситуації в сусідніх країнах, які приймають сотні тисяч біженців, зокрема школярів і студентів. Участь в обговорені взяли представники 23 країн.

Обговорення охопило обмін думками зі Спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи з питань міграції та біженців Лейлою Каячик, яка запропонувала можливі шляхи розв’язання нагальних потреб біженців в освітній сфері через реалізацію Плану дій Ради Європи щодо захисту вразливих осіб у контексті міграції та притулку в Європі (2021–2025).

Учасники дебатів засудили дії російської федерації та висловили солідарність з Україною. Члени комітету одноголосно підтримали спільну Заяву про вплив на освіту агресії російської федерації проти України. У ній окреслено конкретні кроки на підтримку нагальних освітніх потреб українських біженців і тих людей, які залишилися в Україні.

Повний текст Заяви