Кафедра нафтогазової інженерії та зварювання – учасник міжнародного дитячого проекту «Місто професій»

Кафедра нафтогазової інженерії та зварювання Львівської політехніки
Фото із заходу

Кафедра нафтогазової інженерії та зварювання Національного університету «Львівська політехніка» серед інших взяла участь у дитячому соціальному проєкті «Місто професій», ініційованому Українською освітньою фундацією. Захід відбувся в суботу, 11 вересня 2021 року, в парку імені Івана Франка у Львові.

Проєкт спрямований на залучення дітей до вибору улюбленої справи та самостійного вибору професії в майбутньому. Тому працівники кафедри НГІЗ провели дітям майстер-клас із використання зварювального обладнання та обладнання діагностики елементів трубопровідного транспорту.

Доцент Андрій Дзюбик та професор Олеся Максимович коментували та пояснювали роботу і призначення того чи іншого пристрою, заохочували до вибору професій цих напрямів.

Діти ознайомились із засобами технічного діагностування трубопровідного транспорту та зварних металоконструкцій.

Також зацікавленні могли власноручно випробувати електроіскровий метод нанесення покрить. Зокрема, дітям запропонували самотужки виміряти товщину труби ультразвуковим методом, встановити її твердість за допомогою переносного твердоміра динамічної дії. Також, із застосуванням спеціального зварювального пристрою, написати на металевих пластинках своє ім’я.

Відповідно до механіки проєкту діти отримували за результатами проведеного майстер-класу відповідну кваліфікацію. Зокрема, фахівці кафедри присвоювали дітям професії «молодий зварник» або «молодий нафтогазовик» у спеціальних паспортах спеціальностей, які вони отримували на вході до Міста професій.

Варто зазначити, що інтерес до експозиції кафедри проявили також і їхні батьки. Вони уточнювали специфіку роботи тих чи інших пристроїв, а також, на майбутнє, розпитували про перспективи і можливості навчатися на кафедрі, брали рекламні матеріали спеціальностей університету і кафедри НГІЗ зокрема.

Захід відбувся у невимушеній та доброзичливій атмосфері, в очах дітей було видно неприхований інтерес і захоплення їхньою «роботою». Тому з’явилася ідея організувати на кафедрі нафтогазової інженерії та транспорту Літню школу аналогічного характеру.

Кафедра висловлює подяку організаторам проєкту і директору Інтелектуального навчально-наукового центру професійно-кар’єрної орієнтації Львівської політехніки Василю Лозинському за можливість взяти участь у такому цікавому заході. Це дає змогу молоді самостійно й освідомлено обирати свою майбутню професію, що особливо актуально для популяризації технічних спеціальностей.