Перетворити Донеччину на процвітаючий край: кафедра міжнародної інформації організувала чергову експертну дискусію

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Експертні дискусії – 2017

У рамках проекту «Експертні дискусії – 2017» кафедра міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук спільно з громадською організацією «Аналітичний центр «Експерт-група» наприкінці жовтня провели черговий захід, на який запросили відомих громадських експертів Львова.

Цього разу йшлося про загрози та перспективи реінтеграції окупованих і суміжних територій Донецької та Луганської областей і політико-правові й соціально-економічні чинники майбутнього відновлення миру.

Учасники заходу – голова регіональної ради підприємців у Львівській області Ростислав Сорока, головний редактор науково-популярного журналу «Наша спадщина» Андрій Левик, член правління фонду св. Володимира та академічного товариства «Обнова», заступник керівника відділу ІППММ ім. Я.С. Підстригача НАН України Богдан Калиняк, викладач Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького Дмитро Соломонко – вважають, що будь-який суспільно-політичний лад має мати конкретну ідеологічну основу. Крім цього, треба критично оцінювати запропоновані пропозиції та проекти, не сприймаючи їх воднораз як догму, і найкраще втілювати на практиці. І тут велику роль мають відігравати незалежні «агенти впливу» – бізнесмени, митці, медійники та інші.

Тон розмові задав експерт ГО «Український центр стратегії та розвитку» й Асоціації міст України стратегічного планування та економічного розвитку Андріян Фітьо, який практично ввесь час на Донеччині займається децентралізацією, адміністративно-територіальною реформою, а найважливіше – територіальним розвитком тамтешніх громад.

Як відомо, у дискусіях народжується істина. Львів’яни вважають, що не лише Донеччина, а й усі області, які межують із нашим непередбаченим та агресивним сусідом, мали б мати в рази розвиненішу економіку, замкнений цикл з оборотом товару (малі електростанції, цегельні, дрібні екоструктурні підрозділи тощо), тісні економічні зв’язки з Україною, Європою та світом. Крім цього, і в оборонному плані вони мають стояти значно краще, адже на ці прикордонні зони так чи інак Росія ще має великий вплив. Та між реальним і майбутнім наразі чимала прірва, яку треба вирівнювати просвітницькою діяльністю, підвищенням освітнього рівня, розумінням процесів, що нині відбуваються, особливо в умовах, коли триває неоголошена війна. Експерти вважають, що потрібно створювати такі умови, щоб духовий жебрак ставав справжнім господарем на своїй землі, був самостійним, відповідальним, розумів свої обов’язки і права. Треба також позбуватися радянської гігантоманії, напрацьовувати з допомогою експертів власні концепції розвитку.

Виправити цю ситуацію мають експерти, фахівці різних галузей, які надали б керівництву альтернативні пропозиції, проекти, адже навіть креативний чиновник не може знати все. А ще варто визначитися із загальнонаціональними пріоритетами держави, конкретною роллю донорів у загальнодержавних процесах, дбати про баланс між цими компонентами. У полі зору має бути й соціальна проблема, адже в добу високих технологій безробіття закономірно зростатиме. Наразі, як відзначили присутні, експертного ринку в Україні нема, є лише розподіл або лобіювання інтересів донорських середовищ, чим дуже вміло користають олігархи: у нових територіальних громадах вони створюють для себе кишенькові фонди чи групи впливу, які лобіюють псевдопослуги.

– Це вже третя така зустріч у Львові, куди приїжджаю раз у півтора-два місяці, – говорить Андріян Фітьо. – Минулого разу ми говорили про Донеччину як центр креативної індустрії України. Нині ж продовжуємо цю тематику в контексті проектів і законів (стосовно інтеграції окремих регіонів Донецької і Луганської областей та особливостей державної політики й забезпечення державного суверенітету України на цих окупованих територіях), які має ухвалити Верховна Рада України. Оскільки звільнені території контролюють обласна й військово-цивільні адміністрації (часто в одній особі), то в такій ситуації важко щось зробити в економічному плані. Саме отут приходимо на допомогу ми – експерти й аналітики, розробляючи для них концепції розвитку. Мені подобаються львівські зустрічі, адже тут є добре експертне середовище, його чудовий згусток із великим досвідом і солідними знаннями. У живій дискусії обмінюємося думками стосовно швидкого розвитку економіки Донбасу й тамтешньої ситуації. Тут набираюся нових вражень, нових компетенцій, пропозицій, які разом із адміністраціями звільнених територій будемо впроваджувати. Маю велику мету – перетворити Донеччину на процвітаючий край, який би суттєво випереджав усі інші регіони України (до речі, якщо вдасться досягнути успіху територіальним громадам Львівщини, то й у нас ці процеси підуть швидше). Ми стоїмо лише на початку свого нелегкого шляху, тож кожна така зустріч є дуже важлива й потрібна, адже всі ми хочемо змінити свою країну, іти вперед, а не тупцювати на місці.