Кафедра ЕКС взяла участь в організації змагань макетів водневих електромобілів в Остраві (Чехія)

Кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем
Фото зі змагань

28–29 травня 2024 року в місті Острава (Чехія) відбулися змагання макетів водневих електромобілів у рамках міжнародного освітнього проєкту Horizon Hydrogen Grand Prix. Започаткований Horizon Educational Group, він ґрунтується на концепції STEAM-освіти і має на меті ознайомити учнів та студентів з основами сталого розвитку й електромобільності. На основі базової моделі водневого електромобіля у масштабі 1:10 учні мають здійснити його вдосконалення, навчитись ним керувати і взяти участь у національному фіналі.

Цьогоріч за сприяння європейської фундації Ukraine in Europe та у співпраці з чеською компанією Moravia Steel Україна отримала можливість взяти участь у цьому проєкті. Координацію Horizon Hydrogen Grand Prix в Україні здійснювала кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка», а учасниками були представники п’яти львівських шкіл: Академічної ґімназії при Львівській політехніці, PIPL Lyceum, ліцею № 52 та шкіл № 50 і № 73. Вони взяли участь у змаганнях у місті Острава, а координацію змагань зі сторони України взяла на себе кафедра ЕКС (доцент Олексій Кузнєцов).

В Остраві учні мали змогу спостерігати за змаганнями професійних чеських команд, які не перший рік беруть участь у цьому проєкті, ознайомитись з удосконаленнями, внесеними у конструкцію водневого електромобіля, і проконсультуватись у фахівців. А наступного дня відбулись чотиригодинні змагання, в яких українські команди змагались разом із чеськими. Оцінювання українських і чеських команд було окремим. Переможницею українського фіналу (а також третьою в загальному заліку) стала команда Львівської академічної ґімназії при Національному університеті «Львівська політехніка».

Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань