ІТ-професії майбутнього, які можна здобути на інноваційних бакалаврських програмах у Львівській політехніці

Львівський ІТ Кластер
студенти

ІТ-індустрія – одна з найдинамічніших галузей української економіки. Кількість компаній та спеціалістів в Україні загалом та Львові зокрема щороку збільшується. Так само як і вдосконалюються та змінюються технології, з якими працюють ІТ-спеціалісти. Львівський ІТ Кластер пропонує ознайомитися з ІТ-професіями, які будуть найактуальнішими упродовж наступних років та які можна здобути у Національному університеті «Львівська політехніка».

Сфера Інтернету речей

Львівський ІТ Кластер спільно з ІТ-експертами львівських компаній та академіками ще у 2016 році запустили нову інноваційну бакалаврську програму «Інтернет речей» у Львівській політехніці, аби почати готувати експертів цього напрямку. Розумні прилади, системи для розумного дому – те, про що ми чуємо чи не щодня, а розумна побутова техніка, розумні годинники чи домашні асистенти – речі, які вже стали популярними і щороку ставатимуть все доступнішими для кожного.

Серед професій сфери Інтернету речей, до яких готує навчальна програма і на які буде неабиякий попит в найближчі роки згідно з прогнозами експертів, – фахівці, що вміють проектувати такі пристрої, створювати прототипи, програмувати мікроконтролери, тестувати: Internet of things designer, IoT Software Engineer, а також ті, то зможе реалізовувати обробку даних і робити ці пристрої розумними: Machine Learning Engineer, AI specialist.

Кібербезпека

В час хакерських кібератак та масових поширень комп’ютерних вірусів, крадіжок даних та спекуляцій інформацією сфера захисту даних, систем та мереж є особливо актуальною. Цього року Кластер запускає ще дві навчальні програми дуже актуального напрямку – «Кібербезпека». З вересня одна з них запрацює у Львівській політехніці.

Програма готуватиме таких професіоналів: Security Engineer, Information technology specialist, Security consultant, Information security officer, Incident responder, Penetration tester, Security Analyst, Security Software Developer.

Великі дані

Велика кількість даних та обсяги інформації, які використовують у багатьох сферах, є основою технології штучного інтелекту. Аналіз та структуризація даних, вивчення взаємозв’язків між ними допомагає розпізнавати речі та виконувати найрізноманітніші завдання комп’ютерними системами. Цього року Кластер запускає програму «Business Analytics & Data Science» у Львівській політехніці.

Програма випускатиме професіоналів, які зможуть працювати як Data Scientist, Data Analyst, Data Engineer, Business Analyst.

Робототехніка

Конструювання роботів також буде актуальною професією майбутнього. Технологія комп’ютерного зору, розпізнавання об’єктів разом з механікою та фізикою роблять робототехніку все більш досконалою і прокладають нові шляхи для того, щоб механізми ставали розумнішими та більш схожими на людей. Програму «Робототехніка» Кластер спільно з ІТ-експертами також планує запустити з вересня цього року у Львівській політехніці, яка готуватиме спеціалістів цієї сфери.

Професії – Robot programmer, Controls programming Engineer, Technical Support Specialist, Manufacturing process Engineer, Electrical Controls Engineer, Robotics Technician.

Штучний інтелект

Штучний інтелект – комп’ютерна система, побудована на алгоритмах, яка може працювати за зразком мозку людини: самонавчатися на основі великої кількості даних, розпізнавати речі, об’єкти, мову, шукати взаємозв’язки між групами даних, систематизувати їх та аналізувати, робити передбачення.

Інноваційна програма Кластеру «Штучний інтелект» діє у Львівській Політехніці з минулого року.

Професії – AI Developer, AI Specialist, Machine Learning Specialist, Deep Learning Engineer, Computer Scientist, Researcher.