Ірина Ключковська: «Українська діаспора безперервно працює, щоб світ знав про війну в Україні»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Демонстрація в Туреччині

Сьогодні ніхто не стоїть осторонь страшної війни, яку розв’язали в нашій державі московські окупанти. Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою посилив роботу з діаспорою, зосередившись на двох напрямах ― інформуванні діаспори та інформуванні України про те, що робить діаспора.

― Кожен із нас запитав себе, що можемо зробити для України і для діаспори, з якою працюємо. Для себе ми визначили, що частину робочого дня віддаємо волонтерству, а частину ― нашій професійній діяльності, яка полягає в праці на інформаційному полі. Для нас пріоритетно ― надавати правдиву перевірену інформацію з перших джерел. Люди за кордоном дезорієнтовані в цьому величезному потоці повідомлень. Тож дуже важливо скерувати їх у правильне русло, ― наголосила директорка МІОКу Ірина Ключковська. ― Починаючи від Помаранчевої революції, через Революцію Гідності, умови війни, яка триває вісім років, і тепер ― в апогей тих страшних подій восьмирічної давності – діаспора засвідчила, що є дієвою потужною силою. Дуже важливо розуміти, що ми маємо сильне братське плече, яке нас ніколи і за жодних умов не зрадить.

Від початку російської воєнної агресії в Україні вся світова українська спільнота максимально мобілізувала зусилля, щоб світ знав про звірства, які окупанти чинять у нашій державі.

― Такої мобілізаційної хвилі української діаспори, яка склалася за ці дні, не бачив світ і не бачила Україна. Вони проводять мітинги, демонстрації, протестні марші, молебні та пікети проти російської агресії в Україні. Від 24 лютого, працюючи майже цілодобово, українська діаспора зуміла мобілізувати світ через поширення правдивої інформації, ― зазначила Ірина Михайлівна.

Величезні зусилля українців у світі спрямовані й на збір та доставляння гуманітарної допомоги.

― МІОК поставив перед собою завдання ― висвітлювати роботу українців на різних континентах. Адже велика заслуга в тому, що світ прокинувся, та в поширенні інформації про те, що відбувається в нашій державі, саме української діаспори. Важливо й те, що українська діаспора не замикається у своєму колі, а працює з громадською думкою в країнах проживання, виходить на ЗМІ найвищого національного рівня ― вони прорвали інформаційну блокаду, яка існувала впродовж довгих років довкола українського питання в багатьох країнах світу, ― наголосила директорка МІОКу.

Демонстрація в Туреччині Демонстрація в Туреччині Демонстрація в Туреччині Демонстрація в Хорватії Демонстрація в Хорватії Демонстрація в Хорватії Демонстрація в Канаді Демонстрація Допомога партнерів Допомога партнерів Допомога партнерів