Архітектура та ідентичність: інтерв’ю директора ІАРХ Богдана Черкеса для Австрійської служби академічних обмінів

За матеріалами сайту OeAD
Богдан Черкес

Для Богдана Черкеса архітектура та ідентичність тісно пов’язані. Українець розповідає про це і про своє життя в інтерв’ю для Австрійської служби академічних обмінів (OeAD).

 82% людей ідентифікують себе з містами та їхньою архітектурою. Ідентичність та архітектура – це також сфера досліджень, обраних Богданом Черкесом з України у його кар’єрі та житті.

Він виріс під Львовом, де була дерев’яна сільська церква, яка з самого початку пробудила його інтерес до архітектури. Німецька мова ще була присутня в його родині, а також у Львові, колишній столиці Галіції, що в минулому була важливою частиною австрійської монархії Габсбургів. Ще в 1900 році мешканці Львова були багатокультурним об’єднанням поляків, євреїв, українців, вірменів і німців. Після двох світових воєн все це виглядало інакше. Питання ідентичності визначило дослідницький напрям для Богдана Черкеса.

Він викладає у Національному університеті «Львівська політехніка», заснованому в ХІХ столітті за австрійського правління. Відносини з Віденським технічним університетом, що тривають близько 150 років, у середині 1990-х трансформувались у партнерство. Через семінари, виставки, студентські обміни та інші заходи обидва університети тісно співпрацюють, особливо в галузі архітектури.

Богдан Черкес розповідає в цьому випуску Alumni AudioLab про свою особисту історію та історію Львова й України, про свою ідентичність і дорослішання в Радянському Союзі, про відносини з Москвою сьогодні та про плідну партнерську співпрацю між університетами.