Інноваційні навчальні програми Львівського ІТ Кластеру у Політехніці: як на них вступити?

Львівський ІТ Кластер
айтішник

12 липня в Україні розпочинається вступна кампанія у заклади вищої освіти. Для тих, хто цікавиться комп’ютерами та інформаційними технологіями, Львівський ІТ Кластер пропонує ознайомитися з інноваційними програмами навчання у Львівській політехніці. Кластер допоміг оновити навчальний план усіх перелічених далі програм, залучивши до цього процесу кваліфікованих ІТ-спеціалістів та викладачів Університету. Велика частина навчального процесу відведена для створення власних проектів, роботи в команді, вивчення професійних дисциплін та англійської мови.

Інтернет речей (ІоТ)

Де: Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (ІКТА), кафедра комп’ютеризованих систем автоматики, спеціальність «Комп’ютерні науки» (№ 122), освітня програма (спеціалізація) «Системна інженерія (Інтернет речей)».

Бакалаврська програма Інтернет Речей (ІоТ) – це перша інноваційна програма, яку розробляли академіки спільно з ІТ-експертами за підтримки Львівського ІТ Кластеру. ІоТ стартувала у 2016 році, й на цій програмі вже успішно навчаються 48 другокурсників та 65 першокурсників, які часто посідають призові місця у різних хакатонах і стартап-змаганнях. Інтернет речей (Internet of Things) – це галузь, що займається розробкою побутових пристроїв, так званих «розумних речей», які з під’єднанням до Інтернету отримують більше можливостей та функцій. Студенти програми, окрім програмування, математики, фізики, електроніки та електротехніки, вивчають також, як створювати та презентувати власні проекти і як працювати в командах. У березні цього року відбулось відкриття лабораторії ІоТ Lab, де студенти мають змогу самотужки створювати власні пристрої та «розумні» речі.

Більше інформації на веб-сайті програми та на Facebook-сторінці.

Системи штучного інтелекту (Artificial Intelligence)

Де: Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій (ІКНІ), кафедра систем штучного інтелекту, спеціальність «Комп’ютерні науки» (№ 122), освітня програма (спеціалізація) «Системи штучного інтелекту».

Програма «Системи штучного інтелекту» стартувала у вересні минулого року. 123 студентів успішно навчаються на цій програмі. Штучний інтелект – це розділ комп’ютерної науки, де комп’ютер навчають думати за принципом людського мозку, тобто самонавчатися на основі великої кількості даних, розпізнавати речі, об’єкти, мову, шукати взаємозв’язки між групами даних, систематизувати їх та аналізувати, будувати передбачення. Студентам програми АІ пропонують інноваційні предмети, серед яких: людино-машинна взаємодія, машинне навчання, візуалізація даних, основи робототехніки тощо, методи штучного інтелекту, а з першого курсу студенти будуть вчитися розробляти власні проекти.

Детальніше на веб-сайті програми та на Facebook-сторінці програми.

Робототехніка

Де: Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (ІКТА), кафедра інформаційно-вимірювальних технологій, спеціальність «Інформаційно-вимірювальні технології» (№ 152), освітня програма (спеціалізація) «Робототехніка».

Бакалаврська програма Robotics – нова навчальна програма, навчання на якій розпочнеться з вересня 2018 року. Мета бакалаврської програми «Робототехніка»: підготувати фахівців робототехніки – четвертої індустріальної революції (Industry 4.0), який зможе розробляти, програмувати та керувати роботами, вбудованими пристроями та комп’ютеризованими системами. Однією з найістотніших переваг спеціальності «Робототехніка», порівняно з традиційними ІТ-спеціальностями, є тісне поєднання досвіду роботи з програмною та апаратною частинами. Окрім загальних дисциплін з інформатики та електроніки, як-от основи програмування, цифрової схемотехніки, робототехніки та теорії керування, сенсорних та вимірювальних технологій, – студенти вивчатимуть Web-технології, розроблятимуть мобільне програмне забезпечення, вчитимуться програмувати мікроконтролери, проектувати комп’ютеризовані та роботизовані системи (роботи, дрони, інтелектуальні сенсори і розумні будинки).

Більше інформації на веб-сайті програми та на Facebook-сторінці програми.

Business Analysis & Data Science

Де: Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій (ІКНІ), кафедра інформаційних систем та мереж, спеціальність «Системний аналіз» (№ 124).

Бакалаврська програма Business Analysis & Data Science – нова навчальна програма, старт якої заплановано на вересень 2018 року. Освітня програма базується на прикладних математичних дисциплінах, сучасних інформаційних технологіях і спеціальних дисциплінах, орієнтованих на вивчення сучасних теорій управління, прийняття рішень, методів математичного і комп’ютерного моделювання, методів і технологій бізнес-аналізу та машинного навчання для побудови сучасних програмних систем широкого спектру. Перші два курси відбуватиметься спільне навчання, а починаючи з третього курсу студенти можуть обрати один із трьох напрямів: Business Analysis (BA), Data Science (DS) та Business Intelligence (BI).

Детальніше на веб-сайті програми та на Facebook-сторінці програми.

Програма з Кібербезпеки

Де: Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (ІКТА), кафедра захисту інформації, спеціальність «Кібербезпека» (№ 125), спеціалізація «Адміністрування систем кібербезпеки».

Цього року Кластер запускає навчальну програму дуже актуального напряму – Кібербезпека, яка запрацює з вересня. В час хакерських кібератак і масових комп’ютерних вірусів, крадіжок даних та спекуляцій інформацією сфера захисту даних, систем та мереж є особливо актуальною. Оновлення навчальної програми у Львівській політехніці відбувалось на нововведеній спеціалізації «Адміністрування систем кібербезпеки», яку студенти можуть обрати після першого року навчання. Вивчення фахових дисциплін надасть студентам глибшого розуміння основних положень сучасної концепції кібербезпеки, системних питань захисту даних і програмного забезпечення.

Докладніше на веб-сайті програми та на Facebook-сторінці.