Співпраця інститутів і Студмістечка гарантує порядок: ІНЕМ, ІГСН та ІКТА прозвітували про поселених студентів

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Студентське містечко

Дбати не лише про присутність студентів на парах, а й про місце для них у гуртожитку, належні умови проживання, забезпечення спокою – те, про що дбають у кожному інституті Львівської політехніки. Для того, щоб усе працювало злагоджено, обговорюють ці питання на засіданнях Вчених рад інститутів.

Нещодавно в ІНЕМ, ІГСН, ІКТА відбулися перші в цьому навчальному році звітування про кількість поселених студентів.

– Цьогоріч у нашому інституті представлено всю географію, окрім Харківщини. А такі обговорення передовсім показують реальну картину того, скільки студентів потребують житло, хто звертається з проханням про покращення умов, поселення разом із друзями чи колишніми однокласниками, – розповів заступник директора з організаційно-виховної та організаційно-господарської роботи ІНЕМ Юрій Малиновський.

Для особливих випадків, як, наприклад, розгляду студентських правопорушень у гуртожитках, є постійна комісія. Зазвичай, як зазначив Юрій Володимирович, критичних порушень нема, лише дрібні. Тож цілком достатньо профілактичних бесід.

– Цього року нам вдалося поселити всіх охочих. Завдяки добре організованій роботі під керівництвом проректора Романа Коржа ми ще до початку вступної кампанії мали всю потрібну інформацію. Єдине, що зараз залишилося, – одиничні «міграції» з кімнати в кімнату, з одних гуртожитків до інших. Та, оскільки здебільшого перепоселень хочуть першокурсники, то ми відтермінуємо це до грудня, адже часто студенти здружуються і вже потім не хочуть переселятися. Хоча в усіх проханнях, із якими звертаюся до директора Студмістечка Ігоря Гельжинського, отримував підтримку, розуміння та їхнє задовольняння, – додав Юрій Малиновський.

На місця в гуртожитках ІГСН цьогоріч претендувало 240 першокурсників із 300, які вступили на навчання.

– З усіх, хто подав заяви на поселення, були лише 40 студентів зі Львівщини, а решта – з інших областей. Це досить серйозне навантаження. Якщо раніше більшість вступників були з областей, дотичних до Львівської, то тепер – із Центральної України. Тобто ті, кого треба поселяти передовсім. Якщо ще врахувати, що є пільгові категорії, то для тих, хто зі Львівщини, місця фактично не залишилося, – розповів про ситуацію з поселенням заступник директора з виховної та організаційно-господарської роботи ІГСН Олександр Горбач. – Ми постійно співпрацюємо зі Студмістечком. І якщо студенти якось некоректно поводяться в гуртожитку чи на прилеглій території, то бесідуємо з ними, з їхніми батьками. Зазвичай це допомагає. Звичайно, складніше працювати з першокурсниками, бо вони вирвалися від батьків і думають, що можна творити, що хочеться. Старшокурсники вже добре усвідомлюють, що правила справді діють. Бували в нас і випадки виселення, зазвичай, за вживання алкоголю. Цього року може бути виселення і за неуспішність у навчанні. Та ми стараємося не доводити до цього. Якщо бачимо, що порушники розкаялися і виправляються, то залишаємо. Та кілька років тому був резонансний випадок, коли студенти в кімнаті стріляли з пневматичної зброї, звичайно, це було безальтернативне виселення всіх мешканців кімнати, без права поселитися в гуртожиток знову.