Гідрогелеві пов’язки «Аквіор» найпотрібніші у прифронтових шпиталях, клініках ушкоджень, реабілітаційних установах

Науково-дослідна частина Львівської політехніки
Гідрогелева пов’язка «Аквіор»

Наукова група кафедри органічної хімії Національного університету «Львівська політехніка» запустила виробництво гідрогелевих пов’язок «Аквіор», які пришвидшують лікування та заживлення ран різних типів походження.

Гідрогелева пов’язка «Аквіор» має підвищену міцність, достатню адгезію до епітелію, дає змогу вводити лікувальні препарати з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтів, що призводить до скорочення тривалості лікування у 2–3 рази та збільшує його ефективність. Гідрогелеві пов’язки «Аквіор» пройшли в Україні державну сертифікацію. Однією з їхніх переваг є виготовлення на основі природної сировини, що дає можливість уникнути різного роду подразнень чи алергічних реакцій. Водночас пов’язки є біодеградабельними, що відповідає викликам європейської зеленої політики.

Гідрогелеві пов’язки призначені для перев’язки опікових ран, трофічних виразок, пролежнів та інших ран, де вологе середовище є необхідним. Їх використовують як місцевий анестезуючий, антибактеріальний, протизапальний, ранозагоюючий та кровоспинний засіб.

Із загостренням бойових дій у Східній та Центральній Україні до прифронтових шпиталів потрапляють чимало людей з опіками і травмами різної тяжкості. Отож зросла потреба у медикаментах. У Львові такі заклади охорони здоров’я підтримують активісти громадської організації «Волонтерська сотня Львова» через збір необхідного та його транспортування у населені пункти, де ведуться бойові дії.

Гідрогелеві пов’язки «Аквіор» було також передано до Військово-медичного клінічного центру Західного регіону у м. Львові. Саме до цього військового шпиталю евакуаційні потяги та вертольоти доставляють травмованих захисників України з різних шпиталів по всій країні. Військові медики використовують гідрогелеві пов’язки у стаціонарних умовах та у відділеннях реабілітації, розташованих по Львівській області.

До столиці України Києва також було передано чимало гідрогелевих пов’язок. Першими їх отримав Головний військовий клінічний госпіталь. Лікарі та пацієнти були задоволені у використанні й порекомендували їх медичним службам окремих військових структурних підрозділів. За сприянням громадської ініціативи Ukraine: Direct Support пов’язки також отримали парамедики, які працюють з травмованими по усій Київській області.

Гідрогелевими пов’язками «Аквіор» потроху укомплектовують медичні підрозділи військових частин. Начальники медичних служб звертаються із проханням передати пов’язки для своїх структурних підрозділів.

Виготовлення гідрогелевих пов’язок у Львівській політехніці набирає обертів та розвивається. Є потреба у сировині, масштабуванні технологічних процесів, пошуку шляхів автоматизації виробництва та оптимізації людських ресурсів – саме над цим і працює група науковців-хіміків. Будемо вдячні усім за підтримку та допомогу в розширенні виробництва гідрогелевих пов’язок «Аквіор».
 

Повний текст матеріалу з ілюстраціями – у доданому файлі.