Фахівці Ресурсного центру Університету представлять у Києві та Вінниці модель інклюзивної освіти незрячих дітей

За матеріалами Львівської газети
Герб Львівської політехніки

Львівський обласний осередок Громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» та Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» візьмуть участь у VIII Міжнародному форумі «Інноватика в сучасній освіті» та IV Міжнародній виставці «World edu», що відбудуться 25–27 жовтня у Києві.

Як розповіла Оксана Потимко, керівник ГО УСІ та Ресурсного центру Львівської політехніки, на форумі вони представлять власну розробку – українську модель інклюзивної освіти незрячих дітей. Презентація супроводжуватиметься показом облаштованого робочого місця незрячого школяра 1–4 та 5–11 класів, виготовлених Центром і організацією УСІ рельєфно-крапкових і озвучених підручників для школярів та студентів (зокрема – у форматі DAISY), адаптованих мап та спеціального технічного обладнання.

Спеціально для форуму Оксана Потимко підготувала наукову розробку «Українська модель інклюзивної освіти незрячої дитини: система цінностей і компетентностей», подану на Національний виставковий конкурс. Участь в обох заходах візьмуть усі члени львівської інклюзивної освітньої команди, які стояли біля витоків інклюзії дітей з важкими порушеннями зору і розробляли життєздатну в умовах українських реалій модель інклюзії цієї категорії школярів.

Одразу після презентації, 26 жовтня львів’яни поїдуть до Вінниці, де презентуватимуть інновації в сфері інклюзивної освіти дітей з особливими потребами в рамках Міжнародного конгресу зі спеціальної педагогіки, психології та реабілітології «Освіта дітей з особливими потребами: від інституалізації до інклюзії». 27 жовтня Оксана Потимко презентуватиме у Вінницькому педагогічному університеті доповідь «Супровід дітей з важкими порушеннями зору в умовах інклюзії», в основі якої лежить напрацьована практична допомога дітям, батькам і вчителям загальноосвітніх шкіл.

– Наразі Ресурсний центр Львівської політехніки, який залучив до своєї роботи повністю незрячих людей та громадські організації, залишається єдиним в Україні осередком практичної допомоги інклюзованим незрячим школярам. У планах центру та УСІ – поширити напрацьований досвід на інші регіони держави, – зазначила Оксана Потимко.