Euratom-Horizon-2020 – перспектива для науковців: в Університет завітали представники Європейської комісії

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Інеса Большакова

Які можливості перед українськими науковцями відкриває дослідницька Програма Euratom-Horizon-2020 – про це у Львівській політехніці 20 травня українським науковцям розповіли представники Єврокомісії.

– В Україні триває підготовка до підписання Угоди між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014 – 2018). Уже провели низку заходів: минулого року відбулося кілька зустрічей із представниками Єврокомісії, а у березні в Києві підписали парафований протокол щодо Угоди про набуття Україною асоційованого членства в Euratom-Horizon-2020 – програми, що прийнята як додаток до Рамкової програми Євросоюзу Horizon 2020. Підписання Угоди заплановане на липень. Після нього Україна стане повноправним учасником Програми, а не буде, як раніше, «третьою стороною», що суттєво обмежує отримання фінансових та інших видів підтримки. Новий статус дасть нам можливість самостійно створювати, здійснювати проекти, брати участь у Консорціумі з термоядерної енергетики, куди входить 29 організацій. Політехніка стане 30-тою, – розповідає науковий керівник НДЛ магнітних сенсорів центру «Кристал» професор Інеса Большакова.

В Україну завітало три представники Єврокомісії – Алехандро Зуріта, Микола Дзюбінський і Андреа Букалоссі. У Політехніці гості презентували конкурси робочої «Програми наукових досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії на 2014–2018 рр.», надали консультації щодо участі в ній. На зустрічі були представники не лише Політехніки, а й вишів з інших міст та різних установ НАН України, а також науково-виробничих структур.

Для львівських політехніків Euratom-Horizon-2020 – це перспектива, адже університет має напрацювання у відповідній царині. Щодо напряму ядерної енергетики це – освітні програми в рамках Регіональної мережі STAR-NET щодо підготовки спеціалістів у галузі ядерних технологій (Політехніка долучилась минулого року). Це актуально, зважаючи на відкриття у Політехніці 2015-го напряму підготовки «Атомна енергетика». У напрямі термоядерного синтезу університет має 20-річний досвід роботи – міжнародні науково-дослідні проекти Лабораторії магнітних сенсорів відомі у Європі, США, Японії; з 1995 року виконано близько 10 проектів, до прикладу, апаратура для діагностики магнітного поля в радіаційних умовах забезпечує магнітну діагностику міжнародного термоядерного реактора JET у Великобританії.

Інеса Большакова презентація дослідницької Програми Euratom-Horizon-2020 презентація дослідницької Програми Euratom-Horizon-2020 презентація дослідницької Програми Euratom-Horizon-2020 презентація дослідницької Програми Euratom-Horizon-2020