Всі дитячі бібліотеки Львова одержали книги брайлем для незрячих дітей, надруковані в Університеті

За матеріалами сайту Львівської міської ради
на презентації

В цьому році, завдяки фінансовій підтримці міста, всі 17 дитячих бібліотек Львова отримали по 10 найменувань книг сучасних авторів і українських класиків, надрукованих шрифтом Брайля і доповнених аудіоверсією, а одна книга має ще й мультик з аудіодискрипцією – спеціальним коментарем. Загалом це 221 книга, які в бібліотеках міста тепер зможуть читати незрячі діти.

Ідею інклюзивних бібліотек запропонував і реалізував Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» за фінансової підтримки управління культури Львівської міської ради. Публікували всі книги у Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Втілений незрячими львів’янами проект має назву «Читаємо на рівних. Бібліотека для всіх». Саме цей проект переміг на конкурсі соціально-культурних проектів за напрямком «культура» у 2018 році, а відтак його фінансово підтримало місто.

– Проект виявився надзвичайно креативним, інноваційним і навіть несподіваним. Адже спершу його автори мали намір лише надрукувати книги брайлем і озвучити їх за допомогою волонтерів. Тому під час роботи над проектом виникла ідея запросити до озвучення книг безпосередньо їх авторів – Марічку Крижанівську, Надійку Гербіш, Наталку Малетич, Галину Вдовиченко, Мар’яну Савку. Згодом з’явилась нова ідея – створити інклюзивні команди у складі незрячих дітей і відомих львівських артистів та долучити їх до озвучення книг. Так на світ з’явились кілька аудіокниг, у яких звучать голоси соліста ВФ «Піккардійська терція» Славка Нудика і 9-річної Діани Патереги, відомої львівської співачки Оксани Мухи і 10-річної Софійки Хоми та інших, – розповіла Оксана Потимко, автор проекту, керівник Ресурсного центру Львівської політехніки.

З її слів, цей проект створив неповторну атмосферу й об’єднав довкола книги чимало творчих і натхненних особистостей:

– Це актриса Олександра Бонковська, звукорежисери Володимир Сватенко і Ярослав Босий, редактори Марта Сидоряк і Катерина Івашутіна. Дуже тішуся, що місто Львів стало першим і поки єдиним в Україні культурним центром, в якому всі публічні дитячі бібліотеки мають книги для незрячих дітей.

Публікація видань здійснювалась на обладнанні Ресурсного центру Львівської політехніки, який кілька років тому заснував у Львові друкарську майстерню брайлем.