Директорка ЦІОТ Маргарита Носкова: «Волонтерство – це допомога Україні»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Маргарита Носкова

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ у багатьох областях України вимушено перервали навчальний процес. Проте, за спільної ініціативи Центру інноваційних освітніх технологій ІППО та Департаменту освіти і науки ЛОДА для дітей Львівщини, які перебувають за кордоном, та переселенців з інших областей, організували дистанційну школу. Докладніше про волонтерський проєкт розповідає директорка Центру інноваційних освітніх технологій Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти «Львівської політехніки» Маргарита Носкова.

– Розкажіть, будь ласка, про створення Української дистанційної школи.

– Створення УДШ – спільна волонтерська ініціатива Центру інноваційних освітніх технологій ІППО Львівської політехніки та Департаменту освіти і науки ЛОДА. Головна ідея полягала в тому, щоб школярі продовжували навчатися. Адже розуміємо, що війна не закінчиться за декілька днів. Спершу ми планували допомогти завершити навчальний рік дітям Львівщини, які покинули свої домівки та виїхали за кордон, та з’ясувалося, що кількість зареєстрованих у нашій школі учнів із Львівської області становить менше 5 %, решта – діти з областей, де тривають активні бойові дії. 15 % зареєстрованих дітей наразі – за кордоном. Хоча велика кількість учнів і зараз перебуває на Харківщині, Київщині, Сумщині, Херсонщині, Запоріжчині, Миколаївщині, Луганщині та Донеччині.

– Чим особлива навчальна програма цієї школи та які платформи використовуєте для провадження занять?

– Українську дистанційну школу розгорнули на платформі Moodle. Технічним супроводом займається Департамент освіти і науки ЛОДА. Ми забезпечуємо методичний супровід учителів та допомагаємо організувати навчальний процес відповідно до державних програм. Для учнів 5–11 класів у школі організовали навчальний процес зі всіх базових предметів. Кожна дитина має можливість навчатися у зручний для неї час. Навчання адаптоване під будь-який ґаджет. Тож діти мають змогу навчатися зі смартфона, комп’ютера або планшета. Також є можливість завантажити додаток з Google Play. Це дозволить працювати навіть за відсутності інтернету.

– Як Політехніка долучилася до волонтерства в УДШ?

– Центр інноваційних освітніх технологій став базовим у підготовці до дистанційного навчання не тільки для вчителів Львівщини, але й для всього західного регіону України. Ми давно займаємося підготовкою вчителів до викладання в умовах дистанційного навчання і знайомимо їх із сервісами, які використовують для цього. Саме методичної та організаційної допомоги у навчальному процесі потребувала УДШ від нас. Ми могли залучити вчителів, яких навчили, та магістрів-випускників Львівської політехніки, які отримали фах викладача дистанційного навчання саме в університеті. У цей складний час ми не змогли бути осторонь, адже волонтерство – це наш внесок у перемогу. І випускники, і вчителі, яких ми навчали, відгукнулися й активно працюють у школі. Зараз надаємо методичну допомогу та займаємося організаційними питаннями. Також ознайомлюємо вчителів та учнів з платформою Moodle. Це додаткова можливість розповісти учням та їх батькам про університет, його можливості.

– Чи є проблеми, виклики, що перешкоджають волонтерам?

– Ми не сподівалися, що буде така велика кількість учнів. Зараз у нас майже три тисячі заяв на долучення до дистанційної школи. Останнім часом до нас звертаються представники української діаспори з країн Європи, до яких прибувають діти. Наступний виклик – це організування гнучкого графіку відвідування учнями занять. Адже понад 50% зареєстрованих дітей перебувають на Харківщині, де доволі часто є повітряна тривога. У цих дітей менше можливостей відвідувати заняття, ніж у тих, хто зараз за кордоном. З огляду на це, ми намагаємося коригувати навчальний процес. Також УДШ шукає вчителів філологічних напрямів, які зголосяться працювати на волонтерських засадах. Нам потрібні викладачі польської, французької, англійської та німецької мов.

– Як долучитися до Української дистанційної школи?

– Для цього батькам або опікунам дитини необхідно заповнити онлайн-форму, яка доступна на сайті Департаменту освіти і науки ЛОДА або на офіційній сторінці ЦІОТ у Facebook. Потім на електронну пошту батьків чи опікунів надійде бланк заяви, яку необхідно заповнити. Після реєстрації учень отримає логін та пароль для доступу до навчальних матеріалів.

– У чому особливість УДШ?

– Українську дистанційну школу створено на волонтерських засадах – це головна її особливість. УДШ надає школярам безоплатний доступ до повноцінного навчання. Навчальний процес організований із урахуванням воєнних умов, у яких опинилися ми всі. Для дітей ми уклали гнучкий графік занять. Також учні мають можливість постійно підтримувати зв’язок із вчителем. Наші педагоги-волонтери намагаються створити всі умови для ефективної роботи з такими учнями та забезпечити їх необхідними інструментами. Діти мають відчувати увагу та підтримку вчителя. Наша мета – забезпечити учнів якісним навчання, відволікти їхню увагу від сумних обставин. Адже діти – це наше майбутнє. Вони мусять вчитися, щоб наша країна була краща.

Реєстрація учнів на навчання у дистанційній школі