Директор МІОК взяла участь у роботі ІІ Форуму мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи

МІОК Львівської політехніки
Ірина Ключковська

У Римі 5–7 жовтня 2018 року відбувся ІІ Форум мігрантів Української Греко-Католицької Церкви Центральної та Західної Європи «Діти і молодь в умовах творення новітньої української діаспори у Європі. Виклик і можливість для Церкви».

У роботі Форуму взяли участь понад 130 представників з Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Великої Британії, Польщі, Бельгії, Нідерландів, Австрії, Німеччини, Греції, Естонії, Латвії, Молдови. До участі було запрошено представників духовенства, науковців, громадських діячів з молодіжних організацій Європи, українських освітян з емігрантських середовищ.

На пленарних та сесійних засіданнях учасники розглянули питання актуального стану та перспектив розвитку душпастирства дітей і молоді в умовах новітньої української діаспори; ролі Церкви і школи як фундаменту сучасного і майбутнього української новітньої діаспори; молодіжного руху на служінні новітній українській діаспорі.

Національний університет «Львівська політехніка» та Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою на Форумі представила Ірина Ключковська, виступивши з доповіддю «Діти українських трудових мігрантів у Європі. «Залишаюсь українцем». У зв’язку з активною асиміляцією, яку спостерігають сьогодні у середовищі новітньої еміграції з України, доповідач у своєму виступі окреслила значення та роль церкви, родини, школи та громадських організацій як запобіжників цих процесів, зосередивши свою увагу на важливості українознавчих суботніх та недільних шкіл як чинників формування національної ідентичності. Було також представлено результати розвідувального соціологічного дослідження МІОКу «Українознавчі школи за кордоном. Опитування вчителів», що є підставою для напрацювання стратегії розвитку українського шкільництва за кордоном за взаємодії з освітянами України.

До учасників Форумі звернувся Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, який також мав окрему зустріч з українською молоддю Європи.

учасники форуму