Директор ІППММ імені Я.С. Підстригача Роман Кушнір став Doctor honoris causa Львівської політехніки

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з урочистого засідання Вченої ради

Відтепер уже понад пів сотні осіб удостоєні звання «Doctor honoris causa Львівської політехніки». 29 листопада відбулася урочиста церемонія вручення диплома Романові Кушнірові – докторові математичних наук, професорові кафедри прикладної математики Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Національного університету «Львівська політехніка», директорові Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача, дійсному членові НАН України.

Подія розпочалася хвилиною мовчання за полеглими захисниками України.

Першим привітав нового Doctor honoris causa Львівської політехніки ректор професор Юрій Бобало, нагадавши, що традиція присвоєння звання «Doctor honoris causa Львівської політехніки» сягає 1912 року, коли його вперше надали двічі нобелівській лауреатці Марії Склодовській-Кюрі. Академічна спільнота Львівської політехніки цим званням відзначає постатей, які мають особливі заслуги перед нашим університетом.

Доробок номінанта представив директор Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Національного університету «Львівська політехніка» Петро Пукач, наголосивши:

– Науковці Національного університету «Львівська політехніка», зокрема Інституту прикладної математики та фундаментальних наук, цінують вагомий внесок академіка Романа Кушніра в налагодження плідної наукової співпраці між вченими Політехніки і НАН України в низці науково-дослідних тем, проєктів, у допомогу в підготовці наукових кадрів найвищої кваліфікації, турботу про молоду наукову зміну. Більш як пів століття минуло з часу, коли молодий та енергійний випускник Політехніки розпочав свій професійний та науковий шлях. Усі ці роки він постійно пам’ятає, де здобув освіту, фах, перші наукові результати та життєві уроки.

Після оголошення ухвали Вченої ради університету від 25 жовтня 2022 року про присвоєння звання «Doctor honoris causa Львівської політехніки», де зазначено, що Романа Кушніра нагороджують за діяльність, спрямовану на зростання престижу університету та підготовку науковців у галузі математичних проблем механіки, голова Вченої ради ректор університету Юрій Бобало вручив йому диплом, який засвідчує це високе звання.

У подячній промові Роман Кушнір окреслив свій шлях у науці, виокремивши важливу роль саме Львівської політехніки:

– Передусім хочу щиро подякувати всім вам за присвоєння мені почесного звання «Doctor honoris causa Львівської політехніки», моєї альма-матер, навчання в якій розпочав 51 рік тому студентом факультету автоматики за спеціальністю «прикладна математика». Тут я здобув ґрунтовні знання з математичних дисциплін та навички математичного моделювання і програмування, навчився наполегливо працювати над розв’язанням наукових проблем, набув певного організаційного досвіду. Відчуваю потребу в подальшому зміцненні науково-освітянських зв’язків установ НАН України, зокрема ІППММ ім. Я.С. Підстригача, з Національним університетом «Львівська політехніка» та особисту відповідальність за проведення науково-організаційної роботи в цьому напрямі.

Doctor honoris causa Львівської політехніки Романа Кушніра прийшли привітати колеги, серед яких – заступник голови Західного наукового центру НАН України та МОН України, академік НАН України Ігор Мриглод і заступник академіка-секретаря Відділення математики НАН України, член-кореспондент НАН України Володимир Пелих.

Doctor honoris causa Львівської політехніки Романа Кушніра також привітав струнний квартет камерного оркестру «Поліфонія» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки.

Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради