Drinmix – розроблений львівськими політехніками робот-бармен, з яким можна буде поговорити

Tech StartUp School Львівської політехніки
Команда стартапу Drinmix

Tech StartUp School Львівської політехніки знайомить із командою стартапу Drinmix, яка складається зі студентів Університету.

Drinmix – робот-бармен. У його функціоналі – мікcування найсмачніших коктейлів із бази або створення нових. Окрім того, розробка буде справжньою розвагою для відвідувачів, адже з роботом можна буде поговорити!

Як виникла ідея?

– Спочатку наша команда складалася з семи осіб, проте з часом частина команди не показала себе як якісні учасники, відповідно, нам довелось попрощатися з ними. Ми зрозуміли, що зміни у складі – добрий показник, адже це мотивує решту учасників команди не зупинятись і вкладати більше сил у проєкт. На цьому етапі нас у команді четверо.

Так, ми були і є студентським проєктом, відповідно історія його створення теж цілком студентська. В першому семестрі першого курсу замість курсової студенти нашої кафедри (систем штучного інтелекту) пробують створювати свої власні проєкти. Відповідно, зважаючи на те, що ніхто ще нічого дуже ґрунтовно не знає у своїй спеціальності, у студентів з’являються найшаленіші ідеї. Так і вийшло що Drinmix спочатку був просто нашою спонтанною ідеєю на 4 місяці (щоб здати і забути). Проте наше ставлення кардинально змінилось за час розробки проєкту, тож нашим рішенням стало продовжувати проєкт незалежно від навчальних вимог. Ось тому ми й не зупиняємось на досягненому і стараємося щодня вдосконалити нашу роботу.

Які кроки запуску стартапу?

– Студентський проєкт важко запустити без інвестицій, тому на перших етапах розробки ми лише рекламували себе через соцмережі й очікували якогось фідбеку від потенційних клієнтів.

Грант від CIG R&D LAB відкрив нове дихання для проєкту Drinmix. Бізнес-складова нашого проєкту стала пріоритетною частиною розвитку, тепер, коли ми стали одними з переможців, у нас є чіткий план реалізації фінального етапу.

Наступні покоління не будуть дивуватись від погляду на робота, що їх обслуговує, а бачитимуть у ньому крутого співрозмовника і доброго друга. Майбутнє за роботами, і дуже круто, що в Україні за їхнє створення взялась наша команда Drinmix.

Роботизація в сучасному світі – це мейнстрім, хоча для України поки це нове віяння, яке розвивається дуже повільно. Натомість наш проєкт додав би швидкості розвитку цієї галузі.

Перспективи розвитку стартапу

– Після запуску проєкту на ринок Європи та України ми очікуємо, що люди зацікавляться такою розробкою, і в майбутньому буде не лише робот-бармен, але й робот-кухар та інші помічники.

Стосовно таймлайну чи якихось конкретних дат, то наступну редакцію робота JSP1 (Йосип1) очікуємо на початку квітня. Якщо виникає запитання, чому це так довго, то в нас є лише одне пояснення: «Якісний продукт – багато часу». Адаптація системи під реальні потреби замовників становить 70% часу всієї розробки робота.