Дозвілля в умовах карантину: які заходи доступні онлайн

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
дозвілля на карантині

Пандемія COVID-19 – це новий виклик для мистецько-культурного життя нашої країни. Усі театри, музеї, кінозали, фестивалі,бібліотеки, творчі центри припинили свою роботу. Однак у віртуальному просторі усе навпаки. Чимало проєктів та установ перейшли в онлайнформат. Тепер переглянути фільм чи виставу можна у будь-який час. Тож скористайтесь нагодою провести день цікаво разом з нашою підбіркою актуальних заходів.

Docudays UA

Міжнародний фестиваль документального кіно триває з 24 квітня до 3 травня. Усі стрічки транслюватимуться безкоштовно у віртуальному режимі на сайті docudays.ua та Youtube. Цьогоріч організатори представлять понад 70 найкращих фільмів зі всього світу. Їхній перегляд продовжено до 10 травня. Кожна стрічка матиме субтитри та супроводжуватиметься сурдоперекладом. Програма заходу складається з онлайн-трансляцій фільмів та лекцій, зустрічей з іменитими режисерами та кінокритиками. На офіційному сайті фестивалю зазначають, що деякі фільми матимуть обмежену кількість переглядів для різних користувачів. Це пов’язано з вимогою правовласників стрічок.

museums.authenticukraine.com.ua

Більше не потрібно чекати хорошої погоди, щоб відвідати екскурсію відомими музеями просто неба. Пориньте у атмосферу давніх часів та відчуйте всю велич української культури, не покидаючи власної домівки. На оцифрованій карті розміщені 7 музеїв України: Закарпатський музей народної архітектури та побуту (Ужгород), Музей народної архітектури і побуту у Львові «Шевченківський гай», Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів), Центр народознавства «Мамаєва Слобода», Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, Національний заповідник «Хортиця» та Резиденція Богдана Хмельницького. Впродовж віртуальної екскурсії доступний супровід трьома мовами. Також можна детально оглянути усі експозиції та прогулятись територією закладів.

Музей Ханенків

Віртуальний тур створено у 2019 році, та саме зараз його популярність різко збільшується. Відвідувачам доступні дві експозиції: європейська та азіатська. Тур можна переглянути самостійно або увімкнути записану розповідь професійного екскурсовода. Колекція музею відома на увесь світ своїми унікальними пам’ятками мистецтва. Тут є полотна Жана Батиста Жанті, Гейсбрехта Лейтенса, Дієго Веласкеса, Яна Венікса, Реза Аббасі, Луїса Моралеса, Мартена де Воса, Якоба Рідінгера, П’єра Одуена, Франсуа Буше, Жака Калло та інших. Увесь музейний фонд налічує більше 25 тис. оригінальних експонатів. Про окремі мистецькі твори та заплановані екскурсії можливо дізнатись на офіційних сторінках закладу у мережах: Facebook, Instagram або Telegram за хештегом #KhanenkoMuseum_Collection.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

Навіть під час карантину традиції залишаються незмінними. Тож усі архівні вистави, бенефіси та передачі, як завжди, транслюються у 19:00 на офіційному YouTube-каналі театру. З оновленим розкладом сеансів можна ознайомитись у Facebook-спільноті. Також усі охочі можуть долучитись до вибору майбутнього репертуару та його обговорення.

NAMU

Національний художній музей продовжує свою діяльність. Щоправда онлайн. Тож усі охочі можуть стежити за періодичними оновленнями дописів на офіційній сторінці музею в Іnstagram. З ініціативи руху HeforShe у спільноті публікують окремі експозиції робіт відомих художниць періоду 1909–2019 рр. Розповіді про видатні колекції картин музею можна знайти за хештегом #карантинуnamu.

Як бачимо, організувати дозвілля під час карантину можливо. Тож нехай вимушений відпочинок приносить вам тільки позитивні емоції.