Доцентка кафедри ЕБПД долучилась до формування безбар’єрного та інклюзивного суспільства

Кафедра екологічної безпеки та природоохоронної діяльності
Сертифікат учасниці

У 2020 році перша леді Олена Зеленська заснувала ініціативу «Без бар’єрів». Вона полягає у різних правах і можливостях для всіх людей у різних аспектах життя: пересуванні, самореалізації, працевлаштуванні, дозвіллі, доступі до інформації, отриманні якісних послуг тощо.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України безбар’єрність набула ще більшої актуальності. За півтора року війни кількість осіб з інвалідністю збільшилась на 300 тисяч, а загальна кількість сягає 3 мільйонів.

Аби правильно взаємодіяти з маломобільною групою населення та розуміти її потреби, дізнатись напрям розвитку державної політики та знати, як кожен може долучитись до побудови інклюзивного суспільства в Україні, доцентка кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки Марія Руда пройшла два освітні курси-серіали – «Безбар’єрна грамотність» і «Держава без бар’єрів» – та отримала сертифікати, що засвідчують успішність навчання.

«Усунення бар’єрів передбачає передовсім роботу з міфами та стереотипами щодо тих чи інших груп населення, в Навчально-науковому інституті сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола вже неодноразово відбувались заходи, що допомагають долати міфи й формувати громадянське суспільство. Саме це і є головним мотиватором для змін», – каже Марія.

Доступність є важливою складовою будь-якого сучасного суспільства, і вона відіграє вирішальну роль у забезпеченні того, щоб усі люди, незалежно від їхніх здібностей, мали рівні можливості брати участь у всіх аспектах життя.