Досвід навчання студентки Львівської політехніки у Вроцлавському економічному університеті за програмою Erasmus+

Кафедра менеджменту організацій Львівської політехніки
Фото з програми мобільності у Польщі

Від жовтня 2023 року студентка четвертого курсу бакалаврату спеціальності «Менеджмент організації» Національного університету «Львівська політехніка» Софія Шипа навчається у Вроцлавському економічному університеті за програмою академічної мобільності студентів Еразмус+. Навчання відбувається безоплатно, а Європейський союз виплачує стипендію та покриває витрати на доїзд студентки.

Софія розповідає, що для неї це можливість не лише навчання, а й особистого розвитку та відкриття нових можливостей:

«Я відвідувала Вроцлав ще до академічної мобільності й одразу полюбила це місто. Схожість зі Львовом вражає, хоча це й не дивно, оскільки Вроцлав та Львів пов’язані історично. Саме тому адаптація до нового місця була швидка та непомітна.

Одним із найскладніших аспектів мого перебування у Вроцлаві був страх розмовляти англійською. Через брак практики та переживання сказати все правильно мені було важко почати розмову чи знайомство. На першій зустрічі з іншими учасниками програми всі переживання розвіялись, і я зрозуміла, що важливо просто говорити. Насправді є багато людей, які також бояться розмовляти англійською, всі з різними рівнями володіння мовою, але всі спілкуються, допомагають і підтримують один одного. Атмосфера підтримки та дружелюбності вражає, щоденне спілкування зі студентами й викладачами з різних країн світу допомагає вдосконалювати мовні навички, тому результат відчула одразу. Також університет надає можливість відвідувати курси польської мови. Я скористалась такою можливістю, оскільки знання польської мови не лише сприяє розширенню кругозору, але також є невід’ємним елементом життя у Польщі. Знання базових фраз допоможе та полегшить перебування тут.

Навчання у Вроцлавському університеті важче ніж у Львові, але дуже цікаве. Це через те, що всі заняття проходять англійською, мені доводиться приділяти значно більше часу для підготовки та засвоєння матеріалу. Це потребує більшої концентрації та самодисципліни. У Польщі навчальна програма більш зосереджена на розвитку практичних навичок через різноманітні проєкти. У Вроцлаві проєкти є основною частиною навчання (передбачено групові та індивідуальні проєкти), а студентам надають достатньо часу для їх виконання, тому важливим є правильне планування часу й дотримання дедлайнів.

Програма Erasmus+ – це не лише про навчання, але й про нові враження, знайомства, зустрічі та постійний розвиток. Незважаючи на навчальне навантаження, все ж залишається час на подорожі та саморозвиток. За час своєї мобільності я багато подорожувала Польщею, відвідувала нові міста, вивчала їхню культуру та історію. Важливо зазначити, що великою перевагою Вроцлава є його розташування: всього за декілька годин ви можете опинитись в інших європейських містах.

Переїзд у Вроцлав був для мене викликом, який дав можливість випробувати себе та свої навички в новому середовищі. Кожен день тут – це нова можливість. Моє перебування у Вроцлаві продовжується, і кожен день тут приносить нові враження та відкриття. Це досвід, який я б рекомендувала кожному студенту. Хоча це й не завжди легко, але мої враження та досвід безцінні. Програма Erasmus+ є кроком у світ нових можливостей, і я вдячна за те, що стала частиною цієї програми».


Зазначимо, що участь Софії у програмі стала можливою завдяки старанням працівників кафедри менеджменту організацій Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки – завідувача, професора Олега Карого та професора Олексія Другова, а також завдяки відповідальній роботі працівників Центру міжнародної освіти нашого університету.

У 2024 році студенти кафедри менеджменту організацій зможуть поїхати навчатись за програмою академічної мобільності Еразмус+ уже до Латвійського університету.

Фото з програми мобільності у Польщі Фото з програми мобільності у Польщі Фото з програми мобільності у Польщі Фото з програми мобільності у Польщі