Докторант Ігор Савчин: «Завдяки геодезії я об’їхав світ, навіть побував в Антарктиді»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ігор Савчин

Продовжуємо цикл «Сто образів Львівської політехніки» – висвітлення портретів особистостей, які вагомо впливають на розвиток університету, на його роль у світовому освітньому середовищі.
 

Ігор Савчин – доцент кафедри вищої геодезії та астрономії ІГДГ. Геодезією захопився у студентські роки. Після завершення успішно навчався в аспірантурі, захистив кандидатську, працює над докторською. Досліджує геодинамічні процеси, рухи тектонічних плит. Очолює наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених свого інституту. Двічі побував в експедиції в Антарктиді.

Наука – це стихія Ігоря Савчина. У його доробку – чимало наукових статей, хоча і студентів навчає, і геодезичні дослідження практикує.

Треба бути впевненим у тому, що робиш

Науковим керівником дипломної, а згодом і кандидатської роботи Ігоря Савчина став директор ІГДГ Корнилій Третяк. Тоді в Україні започаткували проєкт зі встановлення на чотирьох гідроелектростанціях автоматизованих систем моніторингу. Професор Третяк запропонував своєму студентові вивчати оптимізацію геодезичних мереж. Згодом це невелике дослідження переросло у дисертаційне. Особливо насиченим був другий рік в аспірантурі, коли Ігор не лише успішно працював над дослідженням, а й побував на багатьох всеукраїнських та міжнародних конференціях, простажувався у Казахстані, Швейцарії, Німеччині і спільно зі своїм науковим керівником розробив проєкт автоматизованих систем моніторингу двох електростанцій у Казахстані…

Після захисту молодому науковцеві довелося практикувати на відповідальних об’єктах, скажімо, на найбільшій у Європі Дністровській гідроакумулювальній електростанції. Почав вивчати нові для української геодезії питання – автоматизацію геодезичних вимірювань, їхню надійність.

…Як-не-як, а професія геодезиста особлива тим, що вона пов’язана з частими поїздками, відрядженнями. Доводиться працювати і в полі, і за різних погодних умов.

Ігор Савчин вважає, що в його професії треба бути впевненим у тому, що робиш, добре розуміти поставлені завдання, пам’ятати, що навіть найменші невдалі експерименти можуть спричинити катастрофу. Молодому науковцеві доводиться працювати на дуже важливих об’єктах гідроенергетичного сектору України. Двічі, у 2018 та 2019 роках, Ігор Савчин побував в експедиціях в Антарктиді. Про це згадує зі захопленням:

– Ця експедиція була за державною програмою. У літній період Національний антарктичний науковий центр пропонує охочим подати заявку, опісля відбирають найкращі ідеї. Усі витрати фінансують з державного бюджету. Єдина українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на мисі Марина острова Галіндез, за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Ми провадили там фундаментальні дослідження, що було продовженням попередніх експедицій. Першого разу я на станції працював 10 днів, а другого – 70 днів. Ми не лише виконали все, що запланували у попередній заявці (проведення високоточних ГНСС-спостережень на пунктах геодинамічного полігону архіпелагу «Аргентинські острови» з метою досліджень тектонічного розлому протоки Пенола; наземне лазерне сканування та цифрове знімання острівних льодовиків для визначення зміни їхнього поверхневого об’єму), а й додали два нові завдання: монтаж та запуск на території АС «Академік Вернадський» засобів просторово-часового координатного забезпечення – перманентної ГНСС-станції та виконали наземне лазерне сканування будівель станції, – пишається співрозмовник.

Інститут геодезії у таких антарктичних програмах бере участь уже 20 років.

Геодезія – мегаперспективна

На переконання науковця, геодезія не лише як наука, а і як фах має чималі перспективи, тому він не може зрозуміти, чому останніми роками охочих навчатися на геодезії меншає. Щобільше, професія геодезиста – мегаперспективна, якщо зосереджуватися на вивченні актуальних «потрібних» дисциплін. Скажімо, фахівці-геодезисти на сьогодні потрібні в агросекторі, який найшвидше й найбільше розвивається в Україні, адже саме геодезисти налаштовують сучасну агротехніку, а в територіальних громадах геодезисти відповідальні за створення нових та оновлення старих картографічних матеріалів, використовуючи для цього безпілотні літальні апарати. Без геодезиста не обходяться і в жодному будівництві.

Як науковець і викладач Ігор Савчин усіляко пропагує геодезію і розвиває її. Бере активну участь у конференціях, проєктах, а також ініціює їх. У 2016 році спільно з колегами-однодумцями започаткував щорічну міжнародну конференцію молодих професіоналів GeoTerrace, матеріали якої із 2020 року індексуються наукометричною базою даних Scopus.

– Це надзвичайно важливе досягнення, адже з усіх геодезичних конференцій, що відбуваються в Україні, тільки наша має таку індексацію, – пояснює співрозмовник.

У науковому доробку Ігоря Савчина – 59 публікацій, з них – 20 наукових статей у закордонних виданнях, 14 – у фахових журналах та 25 у збірниках матеріалів конференцій.

– Інститут дав мені багато. Завдяки йому я об’їздив й обміряв усю Україну, побував у Польщі, Німеччині, Швейцарії, Чехії, Італії, Болгарії, Румунії, Казахстані, Чилі і навіть в Антарктиді.

Про працю з молодими науковцями

Упродовж семи років Ігор Савчин очолює наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених свого інституту. Йому успішно вдається залучати молодь до участі в українських та міжнародних конкурсах та грантах. Для кращої координації роботи молоді геодезисти розділені на декілька команд за основними напрямами діяльності. Ефективність роботи товариства Ігор Савчин вбачає в активній комунікації, а також колегіальному прийнятті рішень.

Разом з колегами Ігор Савчин ініціював проєкт реновації простору на даху другого навчального корпусу – GeoTerrace Open Lab. Шукає для цього грантову програму. Це буде озеленений креативний багатофункційний коворкінговий простір просто неба, де відбуватимуться наукові конференції, культурні заходи, цікаві зустрічі тощо.

Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин Ігор Савчин