Для лікування опіків та поранень: на базі Політехніки запрацював центр виробництва медичних засобів для військових потреб

За матеріалами сайту Львівської обласної військової адміністрації
Фото з відкриття лабораторії

На базі Національного університету «Львівська політехніка» відкрили сучасну лабораторію, в якій виготовляють медичні засоби, призначені для лікування поранень та опіків. Йдеться про гідрогелеві пов’язки.

Інноваційність цих пов’язок полягає в тому, що вони біодеградабельні, тобто здатні самостійно розкладатися після використання, та виготовлені з природних матеріалів, що дає змогу уникнути будь-яких подразнень на тілі людини. Технологію виробництва розробили науковці Львівської політехніки, які вже її запатентували.

«Пілотний зал виробництва гідрогелевих засобів медичного призначення» торік з обласного бюджету отримав співфінансування на суму 700 тисяч гривень в межах Програми сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку у Львівській області. Ці кошти скерували на удосконалення технологічної лінії, закупівлю обладнання, а також процес сертифікації готової продукції. Стіни пілотного залу прикрашають роздруківки зі схвальними відгуками військових, які мали змогу на собі відчути усі переваги розроблених на Львівщині пов’язок, що не може не тішити. Дякую керівництву Львівської політехніки, спонсорам, департаменту економічної політики, завдяки яким сьогодні процес виробництва став можливим та масштабувався у кілька разів, дякую науковцям та студентам», – наголосив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

До слова, отримати сертифікацію на виготовлену продукцію центр має упродовж кількох тижнів.

До облаштування пілотного залу виробництво медичних пов’язок відбувалось у різних аудиторіях навчального закладу, що уповільнювало роботу і зменшувало продуктивність. Зараз же, із сучасним обладнанням, науковці можуть виготовляти кілька тисяч невеликих пов’язок за день. До цієї роботи долучаються студенти.

Від початку повномасштабної війни гідрогелеві пов’язки передавали до прифронтових лікарень та медичних частин більшості областей України. Фахівці Університету отримують багато схвальних відгуків від військових. Усі пов’язки є абсолютно безкоштовними для потреб військових. Сировиною ж забезпечують благодійники та спонсори.

«Ми маємо потужний потенціал для того, аби створювати дуже багато крутих речей в Україні. Принагідно ще раз закликаю: купуйте українське, вірте в себе, вірте у те, що ви робите, і в перемогу нашої держави!», – додав Максим Козицький.

До уваги військових медиків!

Аби замовити партію пов’язок, необхідно скерувати запит до Університету.

Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії