Діаспора Україні: Таїланд

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація у Таїланді

У цей надскладний для України час кожен українець, де б він не жив, усвідомлює свою особисту відповідальність за долю Батьківщини, за наших воїнів, дітей , літніх людей, внутрішньо переміщених осіб, біженців. Кожен робить, що може. У кожного свій фронт. Як показує життя, війна з агресором змобілізувала не лише українське суспільство, але й весь український світ.

Українці у Таїланді також долучаються до глобального руху Stand with Ukraine.

Не маючи офіційно зареєстрованої громади, їм вже ж вдалося згуртувати українську спільноту «Діаспора українців Таїланду» й, активно взаємодіючи, включитися до волонтерської роботи для допомоги Україні.

З перших днів широкомасштабного наступу, ця малочисельна група наших співвітчизників розпочала акції протесту перед посольством росії, вимагаючи припинення війни.

Активно збирає гуманітарну допомогу. На своїй сторінці у соцмережах активістка групи Діаспора українців Таїланду Yaroshevska Larysa пише: «Шановна діаспора і друзі України. Я дуже вдячна всім вам за вашу активну благодійну допомогу. Разом з вами ми зібрали 530,063 Бат. Із них витратили 525,112.5 бат. Залишок на рахунку 4950.50 Бат. Звіт прикладаю. На сьогодні вирішено питання відправки гуманітарної допомоги. І далі – «Дорогі друзі нам з вами та Evhen Khort вдалося зібрати 213250 Бат ЗА ОДНУ ДОБУ!!! Ви прекрасні. Ми вже закупили медичні засоби тактичної медицини – те що нагально потрібно нашим медикам і військовим і чого дуже не вистачає. Будемо відправляти якомога швидше».

До збору коштів активно долучаються тайці.

Загалом громадяни Таїланду зібрали понад 5 мільйонів 300 тисяч бат, які посольств України в Таїланді перерахувало Національному банку України для допомоги людям українцям, які постраждали у війні.

Працює зі ЗМІ, з усіма каналами, до кого може достукатись, поширюючи правду про злочинні дії агресора, протидіючи російській дезінформації та маніпуляціям, щоденно надсилаючи інформацію про військові злочини та тероризм російських фашистів в Україні.

Взаємодіє з тайськими організаціями, з монахами, з політиками, з антивійськовою демократичною партією. Так Міністерство закордонних справ Таїланду передало Україні фінансову допомогу у розмірі 2 мільйонів бат. А тайські монахи оголосили про акцію протесту під посольством країни агресора аж до моменту завершення війни.

Активісти з особливим теплом говорять про підтримку від Почесного консула України у Тайланді Банг Он Джансатхіа.

Гуманітарну допомогу вдається пересилати малими партіями. Фінансову підтримку надсилають на рахунки ЗСУ та посольства. Українці стукають у всі двері. Зараз розпочалися перемовини з тайцями про створення неприбуткової компанії «Український дім», що дало б кращі можливості для консолідації громади та взаємодії.

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.