Діаспора Україні. Словаччина

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація у Словаччині

Днями серця багатьох небайдужих людей зворушила звістка про 11-річного хлопчика, якого користувачі мережі Фейсбук назвали відважним українським янголятком. Коли окупанти обстрілювали Запорізьку АЕС, це дитя самостійно (мама була змушена залишитися із хворою бабусею) вирушило із Запоріжжя до родини у Словаччині. Лише з невеличким наплічником, у якому був паспорт, і номером телефону, написаним на руці. Завдяки волонтерам і правоохоронцям сьогодні хлопчик у безпеці та серед своїх найрідніших.

Загалом від початку вторгнення російського окупанта на українську землю Словаччина вже прийняла понад 176 092 українців. Потужну підтримку своїм землякам надає українська діаспора в цій країні.

Словацька організація «SME SPOLU» та благочинний фонд «Ukraine-Slovakia SOS», який заснували українці Словаччини, скоординували свою діяльність з УВКБ ООН, Міністерством закордонних та європейських справ Словацької Республіки, словацькими бізнесовими організаціями та центральними й місцевими органами влади в Україні. Це дало змогу днями відправити 24-тонну вантажівку з гуманітарною допомогою до України. Тепер готують нові вантажі. Крім того, Українська громада Братислави створила Центр гуманітарної підтримки українського народу.

Учасники груп «Українці в Словаччині», «Наші в Словаччині», «Євромайдан Словаччина», «Українці в Шираві» та інших активно поширюють у соціальних мережах інформацію про допомогу українцям харчами, медикаментами, засобами гігієни, найнеобхіднішими речами для побуду, спорядженням для армії та актуальні новини про події на Батьківщині, яка нині перебуває «у вогні». Волонтери готові надавати психологічну підтримку, допомагають знайти житло та роботу.

Як і в багатьох інших країнах світу, у містах Словаччини відбулися численні маніфестації та концерти на підтримку України. У них брали участь і українці, і громадяни Словацької Республіки, серед яких багато представників місцевого самоврядування. Понад 3000 людей, зокрема, зібралися в центрі Братислави, щоб підтримати українців і сказати: «НІ – війні!».

«Привіт, українці! Словаччина – невелика країна, але у нас є багато хороших людей, які готові вам допомогти», – такими словами звертаються до наших, вимушено переселених, громадян небайдужі словаки. Вони створили для українців онлайн-ресурс «Kto pomôže Ukrajine» («Хто допоможе Україні»), на якому в рубриці «Потрібна допомога» можна заповнити анкету та повідомити про свої потреби. Працює Лінія здоров’я для України, куди можна зателефонувати та отримати медичну консультацію. Залізнична компанія Словацької Республіки (ZSSK) та автотранспортне підприємство «Slovak Lines» безкоштовно перевозять переселених українців.

Посольство України у Словацькій Республіці повідомляє про офіційний ресурс «Прихисток», на якому словаки розміщують інформацію про населені пункти, кількість вільних місць та контакти, за якими можна запропонувати чи знайти безкоштовне житло.

Із розумінням ставляться до критичної ситуації в Україні керівництво та уряд Словаччини, які своїми діями демонструють готовність співпрацювати та допомагати. Щоб висловити солідарність з нашою державою, Президентський палац у Словаччині підсвітили синім і жовтим кольорами, на багатьох державних установах країни поряд з прапором Словаччини майорить і український стяг. Телеканал RTVS щоденно транслює новини українською мовою, а його ведуча навіть одягнула вишиванку.

Повний текст матеріалу – на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.