Діаспора Україні: Сербія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Сербії

Починаючи з 24 лютого, коли рф підступно розпочала війну проти України, чи не всі українці світу об’єдналися у єдиному прагненні – допомогти Батьківщині. Не змогли залишитися осторонь і наші співвітчизники у Сербії, незважаючи на відверто проросійську позицію сербського уряду.

У той же день, коли почалася ескалація, до Посольства України в Сербії хтось приніс квіти та плакат із написом «Вибачте».

Наступного дня, 25 лютого, ціла низка українських діаспорних організацій виступила з заявами-засудженнями російської агресії та оголошенням про створення центрів гуманітарної допомоги.

Так, у Славонському Броді представники українських асоціацій та церков заснували «Гуманітарний комітет українців Бродсько-Посавського повіту», завданням якого стало прийняття потенційних біженців з України в координації з державними органами.

Протест проти війни в Україні висловила Асоціація україністів Сербії. У документі, зокрема, зазначено: «Ми висловлюємо рішучий протест проти насильства, яке далі триває, незважаючи на те, що весь цивілізований світ рішуче повстав проти нього… Ми засуджуємо цей варварський акт і звертаємося до наукової спільноти Сербії з проханням висловити свою принципову позицію і засудити керівництво російської федерації за розв’язання бездумної війни, за цивільні жертви, яких з кожним днем все більше, за спустошення української землі!».

Агресію проти України рішуче засудили також Національна рада української національної меншини у Республіці Сербія та Союз Русинів і Українців Сербії.

Дедалі активніше розпочинається антивоєнна кампанія в Сербії. І тут маємо подякувати нашим співгромадянам – українським організаціям, громадам та окремим активним діаспорянам.

До прикладу, 26 лютого у Белграді активісти організували акцію протесту проти війни, на якій розгорнули кількаметровий синьо-жовтий стяг на знак солідарності з Україною.

2 березня в Крагуєваці пройшло зібрання, учасники якого вийшли з плакатами на підтримку українців. Там збирали гуманітарну допомогу, розповідали про жахливі речі, які коїть російська армія в Україні, ділилися корисною інформацією. «Це найменше, що ми можемо для вас зробити», – йдеться у дописі.

Але ворог не спить! Вже 4 березня, як не прикро це визнавати, у Белграді відбувся ганебний мітинг на підтримку росії, який організувала ультраправа група із Сербії «Народний патруль». Учасники мітингу тримали російські та сербські прапори, дехто – плакат із літерою z, скандували, що вони разом з росією і не потребують вступу до Євросоюзу, вигукували «Крим – це росія, Косово – це Сербія!», а також вигукували ім’я засудженого військового злочинця Ратко Младіча.

Українська діаспора та свідомі серби не залишили це дійство без відповіді. Вже 6 березня у Белграді на акцію підтримки України і протесту проти війни вийшли мітингувальники, які вигукували «Ratu – Ne!», «Війні – ні!», «путін – гітлер!». Вони розгорнули кількаметровий синьо-жовтий прапор, разом виконали гімн України та заспівали пісню Океану Ельзи «Без бою».

Наступна велика акція проти війни в Україні відбулася 20 березня. Мітингарі зібралися у Белградському піонерському парку і розташувалися навколо величезного українського прапора. Вони виступили проти війни, яку розв’язали росіяни у нашій країні. Відбулася велелюдна антивоєнна хода, учасники якої знову скандували «Ratu – Ne!», «Ні війні!», «путін – фашист!», «Слава Україні!», «Героям слава!» та ін.

Підтримують Україну і в інших напрямах. Посольство України в Республіці Сербія розпочало збір гуманітарної допомоги. Працівники Посольства створили телеграм-канал задля оперативного оновлення потреб переселенців і прийняття гуманітарної допомоги, а також фб-групу «Захист українців у Сербії», мета якої – допомога нашим співвітчизникам у цій країні. З ініціативи Посольства було відкрито офіційний рахунок, на який усі охочі можуть перерахувати кошти, а зібрані гроші будуть спрямовані на закупівлю необхідних товарів та організацію перевезення гуманітарної допомоги в Україну.

Активно працює українське посольство й на інформаційному фронті: за його підтримки відкрито волонтерський інформаційний центр, діяльність якого спрямована на висвітлення щоденної правдивої інформації про війну в Україні. Усю необхідну інформацію люди можуть почерпнути у соцмережах Facebook і Telegram.

Важливо наголосити, що частина сербів і наші співгромадяни, які проживають у Сербії, категорично не підтримують проросійської позиції уряду. Вони виступають проти війни в Україні й активно самоорганізовуються для допомоги нашій державі.

Ми щиро вдячні всім українським організаціям, громадам, українській діаспорі в Сербії, а також тим представникам сербського народу, які долучилися до підтримки України, опікуються вимушеними переселенцями та організовують збір коштів і гуманітарної допомоги. Борімося – поборемо!
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.