Діаспора Україні. Razom for Ukraine

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Ілюстрація до матеріалу

Razom for Ukraine – громадська організація українців Сполучених Штатів Америки, яка ще з 2014 року активно допомагає Батьківщині боротися з російською агресією, а сьогодні – це один з основних штабів в Америці для підтримки України у російсько-українській війні.

Razom for Ukraine організувала роботу у різних напрямах.

Закупівля засобів тактичної медицини

Razom for Ukraine зосередила увагу на закупівлі та доставці в Україну тактичних медичних засобів та обладнання для українських медичних установ, доприкладу, станом на 28.03.2022 р. для цих цілей було витрачено понад 4 мільйони доларів! Організація закуповує медичні турнікети, оклюзійні пов’язки та аптечки IFAK, які є так необхідними для наших захисників.

Кожен з волонтерів робить докладає максимум зусиль, аби допомогти нашому війську здобути перемогу. Співзасновниця Razom for Ukraine Люба Шипович на своїй фейсбук-сторінці зазначила: «Я – зла, різка, інколи агресивна. Розмовляю коротко і дуже швидко. Я не вітаюсь і не прощаюсь. Мій чорний гумор може звучати образливо і боляче. І я обрала такою бути в дні війни. Мені б хотілось бути ввічливою і довго слухати і співчувати про чийогось родича в теробороні в Вінниці, якому не видають бронік, і намагатись цей один бронік знайти десь в Польщі і домовитись про перевезення. І я б напевно змогла це зробити і допомогти одній людині. Але за цей час я б не опрацювала замовлення на 10 тис. турнікетів, не оформила на відправку 15 тис. бандажів, не зробила б митні документи для сотні рацій, не узгодила б відправку буса на Харків чи Миколаїв. І тому я обрала бути різкою. Краще мене ненавидітимуть і проклинатимуть сотні тих, хто в тилу, ніж я собі ніколи не пробачу смертей тих, хто чекає на всі ці вантажі. Не скажу, що на мене аж ніяк не діють образи чи звинувачення. Діють, і це вибиває з роботи на кілька хвилин. Але все ж це не години на сотні дзвінків ввічливості. Ну і ще, я люблю вас усіх, друзі, і після перемоги обов’язково знайду час передзвонити вам і сказати про це».

Бойкот росії та компаній, які працюють у цій країні

Волонтери Razom на своїх сторінках поширюють інформацію про компанії, які працюють у росії (відтак – рублем підтримують російську війну) та навіть створили інтернет-сторінку з переліком організацій, їхніми контактами та маркуванням «бере участь – не бере участь» у бойкоті. Окрім цього, члени Razom організовують пікети під стінами офісів таких організацій. Так, 25 березня відбулася акція під стінами Colgate-Palmolive Company. Основна вимога – припинити продаж продукції до країни-агресора.

Razom for Ukraine долучається до організації мітингів на підтримку України у різних містах Америки. Основні вимоги протестувальників – закрити небо над Україною, виключити всі російські банки з системи SWIFT, посилити фінансову та військову допомогу США Україні. З нещодавніх – 27 березня у Вашингтоні біля Меморіалу Лінкольна відбувся мітинг, приурочений 1 місяцю з дня повномасштабної війни росії проти України. Зі словом звернулася до мітинграів посол України в США Оксана Маркарова (варто зазначити, що Посольство України в США активно співпрацює з Razom, зокрема 28 березня у Посольстві відбулася зустріч, на якій обговорили подальшу співпрацю). Учасники акції наживо приєднались до міжнародного благодійного телемарафону Save #Ukraine – #StopWar, який 27 березня транслювали на весь світ. Цього дня у Нью-Йорку відбувся марш матерів із закликом врятувати українських дітей та закрити небо над Україною та ізолювати росію. Учасники маршу зазначають, що внаслідок російської війни загинуло 130 дітей і ця кількість збільшується щохвилини. Також у неділю, 27 березня, волонтери Razom на центральному вокзалі Нью-Йорка організували флешмоб на підтримку багатостраждального Маріуполя українського міста-героя, яке щоденно нищать російські окупанти проводячи геноцид місцевого населення.

Інформаційна підтримка іммігрантів

Волонтери підготували пам’ятку із порадами щодо легалізації українців, які стають на американську землю.

Ініціатива «ART FOR UKRAINE» передбачає продаж витворів мистецтва, при цьому 100% надходжень від їхнього продажу буде скеровано для підтримки України та її громадян. Також волонтери Razom регулярно організовують фандрейзингові кампанії у фейсбуці.

Це далеко невичерпний перелік усіх ініціатив, які проводить Razom for Ukraine. Окриляє кількість осіб, небайдужих до долі України – до організації долучилося 60 000 донорів та волонтерів!

Ми глибоко вдячні за таку беззаперечну та різносторонню підтримку нашої Батьківщини!

Разом для України, разом до перемоги!