Діаспора Україні. Португалія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Португалії

За час війни Україна показала цілому світові, що означає не на словах захищати демократичні людські цінності. Українці з різних країн працюють на нашу перемогу. Основною місією наших земляків у Португалії стало забезпечення підтримки України з боку цієї країни.

У перші тижні війни тисячі португальців разом із українцями неодноразово виходили на вулиці Лісабону. Мітинги пройшли в різних містах півночі і півдня Португалії. Їхні учасники просили закрити повітряний простір для росії, закрити всі агенції пропаганди москви, ввести санкції проти всіх росіян, які підтримують путіна. 6 березня у Лісабоні на Торговій площі відбулося віче, а 24 березня – протести під московським посольством. Багато акцій організувала Спілка українців у Португалії та активісти португальської громадськості. Також до них долучилося Посольство України в Португалії.

16 березня в Португалії почала звучати українська мова в прямому ефірі радіо («Радіо Comercial Україна»). Це дало змогу поширювати новини, корисну інформацію, координувати зусилля для допомоги Україні, надавати практичні поради новоприбулим до Португалії українцям.

27 березня на центральній площі столиці та у місті Кашкайш відбулась трансляція міжнародного благодійного телевізійного марафону Save Ukraine – #StopWar. Зазначимо, що у марафоні взяв участь португальський співак Сальвадор Собрал, переможець Євробачення-2017. Він записав відео на підтримку України та під гітару виконав пісню «Обійми» гурту «Океан Ельзи».

Долучилися українці Португалії і до збору гуманітарної допомоги. 26–27 березня за активної участі мерії Амадори, торговельного комплексу UBBO, Спілки української молоді в Португалії та представників українських громадських організацій відбувся збір гуманітарної допомоги постраждалим внаслідок агресії росії. Також ЗСУ, тероборона та переселенці отримали 22 тонни продуктів харчування та 2 тонни гуманітарної допомоги від Асоціації українців у Португалії та групи IZIDORO/Montalva.

6 квітня під московським посольством у Лісабоні упродовж дня відбувалася акція «Не забудемо, не пробачимо!» з експозицією фотографій з Бучі, Ірпеня та інших міст. Відбувся мітинг, на якому українці Португалії зазначили, що їхнім обов’язком є переконати португальських політиків, що ці злочини повинні бути визнані геноцидом із відповідними наслідками.

9 квітня українці у Лісабоні провели протест під одним із приміщень комуністичної партії Португалії, оскільки з 2014 року португальські комуністи підтримують позицію путіна щодо України.

Ще один напрямок роботи українців Португалії спрямований на те, щоб зупинити російську пропаганду та дезінформацію на території цієї країни. Вони звернулися з петицією до Парламенту Португальської Республіки щодо заборони діяльності російських пропагандистських агентств і ЗМІ у Португалії, а також використання на території Португалії символіки, пов’язаної з російською агресією проти України.

Докладніше – на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.