Діаспора Україні: Ізраїль

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Ізраїлі

За період війни українська громада в Ізраїлі розгорнула потужну кампанію з підтримки України. Ініціатором руху стала проукраїнська громадська організація в Ізраїлі – Israeli Friends of Ukraine, навколо якої згуртувалися вихідці з України та небайдужі люди з усього Ізраїлю.

Зазначимо, що робота активістів у країні, де неоднозначно ставляться до російсько-української війни, є дуже не простою. Однак українські групи не здаються та завзято допомагають Україні.

Зокрема, українська спільнота активно виходить на масові акції протесту та засуджує ізраїльський парламент, який не поспішає діями підтримувати Україну. Самі мітинги зазвичай відбуваються у вихідні дні, коли до них може доєднатися максимальна кількість людей. Так, наприклад, 27 лютого у Тель-Авіві відбувся марш підтримки, в якому взяли участь понад 17 тис. людей. Більшість учасників акції – російськомовні репатріанти.

Там само масштабний протест відбувся 20 березня. Тисячі небайдужих людей зібралися на підтримку українського народу, його справедливої боротьби за свою землю та своє існування. Організатори назвали цю подію «Ізраїль з Україною». Активісти вимагали від ізраїльської влади сильної, однозначної позиції щодо варварського вторгнення в Україну. Крім того, з ініціативи мера Тель-Авіва Рона Хулая на будівлі біля площі було встановлено великий екран, на якому транслювалася промова Президента України до законодавців та народу.

Водночас маніфестації відбуваються й проти окремих розпоряджень ізраїльського уряду. Ідеться про заборону відправлення в Україну шоломів та бронежилетів для українських військових. Рішення влади не пройшло повз увагу української громади, тому 5 березня біля будинку прем’єр-міністра Нафталі Бенета зібралося більш ніж 500 людей із проханням схвалити відправлення в Україну зазначеного спорядження як гуманітарної допомоги. «Це не зброя, це базовий інвентар, який потрібен відважним українцям для боротьби за рідну домівку», – зауважують активісти. До того ж протестувальники вимагали від парламенту приєднатися до санкцій проти росії.

Окремий блок роботи українські організації присвятили гуманітарній допомозі Україні. Так, «Israeli Friends of Ukraine» та «Israeli Ukrainian Alliance» (міжнародна компанія) за сприяння Посольства України в Державі Ізраїль відкрили пункт збору гуманітарної допомоги в Українському Культурному центрі в Тель-Авіві. Згодом волонтери розширили свою діяльність та розпочали приймати речі першої необхідності у різних куточках країни – від південного Ейлата до північної Хайви.

Не менш важливим напрямом діяльності вихідців з України є підтримка українських біженців. Ізраїльський уряд від 13 березня змінив правила в’їзду для українців та запровадив електронні дозволи. Ба більше, було встановлено квоти для 5000 тисяч громадян України, які зможуть в’їхати в країну. Нагадаємо, перед повномасштабним вторгненням москалів на нашу землю між Ізраїлем та Україною діяв безвізовий режим. Представники української громади не стали мовчати й того самого дня, коли було затверджено згадане рішення, провели форум допомоги біженцям в Українському культурному центрі в Тель-Авіві. Українці прагнули показати, що не лише українські групи, а й місцеві жителі виступають проти такого розпорядження влади. Крім того, 17 березня відбулася мирна демонстрація проти будь-яких обмежень щодо прийому українських біженців. Пікет відбувся перед будинком міністра внутрішніх справ Аєлет Шакаде в Тель-Авіві.

Отож, незважаючи на недружню позицію ізраїльського уряду та його політиків, українська спільнота в Ізраїлі намагається робити все від неї залежне для допомоги та підтримки українців.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.