Діаспора Україні. Італія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Італії

Із першого дня відкритої війни росії з Україною українська громада Італії розгорнула активну кампанію на підтримку України у її боротьбі за свободу та демократію. Разом із Посольством України в Італії (Ambasciata d’Ucraina in Italia) діаспоряни організовують антивоєнні акції у різних містах країни та долучаються до збору гуманітарної допомоги, інформаційної допомоги біженцям та розповсюдження правдивої інформації.

Так, 24 лютого українські та італійські громадські активісти пікетували російське посольство у Римі, засуджуючи російську агресію, а Колізей і Венеція гордо вдягнули кольори прапору України.

25 лютого за ініціативи мера Риму пана Енріко Летта відбувся «Марш за мир в Україні», у якому взяли участь численні представники діаспори, громадські активісти, духовенство, віряни, українські студенти, а також дипломати, політики, журналісти та активісти Італії різних національностей. Надзвичайно важливою справою стала мобілізація місцевих осередків українців Італії на маніфестації із вимогою відключити росію від SWIFT – діаспоряни у багатьох містах Італії закликали не зраджувати цінності свободи і людяності заради бізнесу та захистити українське небо.

Велелюдні маніфестації пройшли у Неаполі, Палермо, Болоньї, Мілані та у багатьох великих містах Італії – проти військової агресії росії в Україні протестують міста Турин, Флоренція, Венеція, Орвієто, Салерно, Верона, Катанія, Равенна, Портогруаро, Модена, Вербанія, Мантово, Бергамо, Пескара, Сондріо, П’яченца, Іврея, Падова, Трієст, Кальярі, Сассарі, Ріміні та Республіка Сан-Марино. Гасла учасників усіх маніфестацій: «Стоп путінському терору», «Руки геть від України», «Стоп російській агресії», «Ні війні в Україні».

27 лютого, 6 та 20 березня у Неаполі на головній площі розгорнули гігантський прапор України на підтримку України, а 6, 12 і 13, 17 березня відбулися масштабні акції у Римі, Мілані, Флоренції, Неаполі, Барі, Генуї у рамках глобальної ініціативи #CitiesStandWithUkraine. І на усіх маніфестаціях бескрайний потік людей скандував: «Слава Україні! Героям слава!».

10 березня у Римі та інших містах Італії відбулися велелюдні демонстрації на підтримку членства України в ЄС. У демонстраціях взяли участь італійські урядовці, дипломати, журналісти, активісти та представники української громади в Італії. Люди на найбільших площах італійських міст скандували «Україна сильна – Європа сильна» та «Незалежна Україна – Європа вільна».

27 березня відбувся благодійний телемарафон-концерт «Save Ukraine» на підтримку України, присвячений українському спротиву російській окупації через місяць від початку. За подією слідкували глядачі з усього світу – понад 20 країн ретранслювали марафон на своїх телеканалах і стрімінгових платформах, а на підтримку України виступили топові артисти з усього світу. Під час та після трансляції збирали кошти на гуманітарну допомогу Україні. В Італії Марафон #SaveUkraineStopWar транслювався наживо на сторінці Посольства України в Італії у Facebook та на YouTube.

Діаспоряни активно допомагають тимчасово переміщеним українцям, які потрапили до Італії, знайти житло, отримати медичну допомогу. Всі акції на підтримку України широко висвітлюються італійськими ЗМІ. Активні діячі української діаспори беруть участь у телепрограмах, дають інтерв’ю газетам та інтернет-виданням, допомагають боротися із всюдисущою російською пропагандою та озвучити на італійському інфопросторі політичну позицію України.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.